Pink Month 2020

Újra október van. Ez egyet jelent számunkra a mellrák ellenes küzdelemmel, immár 10 éve. Igaz az idei év sok szempontból nagyon más, mint eddig bármelyik volt. Az egész világ figyelme most egy másik nyavalya felé fordul. Sok nehézséggel küzdünk tavasz óta. Gazdaságilag, egészségileg, emberileg.

Idén lett volna, ha jól számoltunk, 10 éve, hogy útjára indítottuk az akciónkat. Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen szép jubileumot sikerült elérnünk. Ugyanakkor szomorúak is, mert nem sikerült az emberiségnek az óta sem felszámolni sem a mellrákot, sem a többi rákos betegséget.

Persze illúzióink nincsenek. Hosszú, hosszú idő lesz, még ameddig eltűnhet közülünk ez a kór. Addig viszont dolgoznunk kell azon, hogy a lehető legtöbben és rendszeresen elmenjenek az emberek szűrővizsgálatokra.

Miért fontos? Mert a legtöbb rák esetében, a mellráknál meg különösen, az időben felfedezett és elkapott, crutial catch ahogy szép „magyarsággal” az NFL használja, betegség nagyon nagy százalékban gyógyítható.

Hálás vagyok ezért a 10 évért mindenkinek, aki bármikor is segített minket az utunkon. Sokan voltak, nagyon sokan. Nem kezdek felsorolásba, mert egyrészt biztosan kimaradna valaki, másrészt sok oldal telne meg velük. Köszönjük.

Hálásak vagyunk a családjainknak, mindannyian a Steelers.hu csapatból, mert elviselik, hogy az éve ezen időszaka más és picit több teher van rajtunk.

Bemásolhatnék statisztikákat, írásokat, hogy miért fontos a megelőzés, a szűrés. De azt hiszem ezt azok, akik minket követnek már unalomig ismerik.

Inkábba azt kérem, hogy aki ismer minket, aki követ minket az, az ismerősei körében ossza meg és terjessze, ezzel segítve, hogy a szűrővizsgálatokra szánt 1-2 óra sok esetben 10-20-30 évet jelenthet a családdal. Azt hiszem nem olyan nagy ár.

Beszéljünk az idei kampányról.

Egy picit megtanultunk elcsendesedni, magunkba nézni az idei évben, azt hiszem. Ez a csendesebb visszafogottabb kampány lesz jellemző idén. Sajnos a körülöttünk uralkodó helyzet, mint említettem az írás elején, nem olyan, hogy gondtalanul tudjunk szervezni nagy összejöveteleket. Olyan ünnepséget, amely a kerek évfordulóhoz illene. Idén nem lesz sajtóesemény, amellyel elindítjuk a kampányt. Tavaly ilyenkor már javában terveztem, terveztük, milyen nagyobb szabású eseményt tudnánk idénre tető alá hozni, hogy az valóban méltó legyen. Ez elmarad. Majd a jövőre, ha a helyzet engedi.  

A nehézségek ellenére azt kérem mindenkitől, hogy amint lehetősége van rá, amint az egészségügy helyzete engedni menjen el és végeztessen szűrővizsgálatot, mert tudjuk, az idő ez esetben sokszor az életet jelenti.

Végezetül egy búcsúval zárnám.

A tegnapi napon értesültem, hogy Prof. emeritus Dr. Simon Tamás, az orvostudományok kandidátusa, a Magyar Rákellenes Liga korábbi elnöke, elnökségi tagja életének 83-ik évében elhunyt. Simon Tamás volt az aki az első kampányunk alkalmával boldogan támogatott. Eljött az első kis adományunk átadására, eljött a fiatalok közé és boldog volt, hogy nekünk a büszke és kemény férfiaknak ilyen fontos a mellrák elleni küzdelem. A Magyar Rákellenes Liga soraival búcsúzom tőle, hiszen az élete a Liga volt.

„Multitalentum volt, hiszen a hatalmas orvosi szakmai tudása mellett az egészségnevelés, az egészségmegőrzés valamint a rákprevenció ihletett közvetítője volt. 1963 óta tartó töretlen szakmai pályafutásába a Népegészségügyi Iroda vezetése, a WHO szakértői pozíciója valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió Tanácsadó testületében végzett munka, és a Magyar Rákellenes Ligában végzett elévülhetetlen munka egyaránt megfért egymás mellett. Kitüntette őt munkásságáért a Semmelweis Egyetem, a Magyar AIDS Bizottság, de a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésben is részesült.

A legnagyobb kitüntetés az volt a számunkra, hogy nyolcvanas évei elejéig, diplomatikus, az esetek túlnyomó többségében visszafogott derűt sugárzó alakja motorja volt a Magyar Rákellenes Liga munkájának. Számos szlogen, plakát tervezője, egészségnevelő röplapok, újságcikkek szerzője. 2009 óta évente 25-30 előadást tartott egészen 2017-ig az alapszervezetekben, tudományos fórumokon, rákmegelőzés, korai felismerés és segítése témában. Az érdekegyeztető levelek szerzője, pontszerző továbbképzések szakmai lektora volt. Embersége, szakmai elköteleződése, és életkedve példa mindannyiunk számára.

Isten nyugosztalja Professzor Úr, emléke szívünkben örökké él!”

Top