Steelers.hu Mock Draft 2013/2.

Új ligaév, új mock draft. Szűk két hét telt el a 2013-as ligaévből, az ebben az időszakban végbement játékosigazolások pedig a mock draft írók dolgát is megkönnyítik a minél reálisabb szcenáriók felvázolásában. Bár a Steelers (ahogy azt már megszokhattuk) nem mutatott túl nagy aktivitást a szabadügynök-piacon, így is több olyan lépésre került sor, melyek jelentősen befolyásolhatják a csapat draftpolitikáját. 1/17. - Damontre Moore, OLB (Texas A&M) Az OLB poszt megerősítését már eddig is prioritásként kezelte minden Steelers-szimpatizáns, Harrison menesztésének következtében pedig még fontosabbá vált egy tehetséges pass rusher draftolása. Damontre Moore számára nem jelentene újdonságot, hogy egy klasszist kell pótolnia, 2011-ben ugyanis nem kisebb név, mint Von Miller helyét vette át a Texas A&M védősorában. Kijelenthető, hogy megbirkózott a feladattal; az ő ténykedésének is köszönhetően az Aggies defense a két évvel ezelőtti draft 1/2-esének távozása után is az ország egyik legjobb védelme maradt pass rush szempontjából. A tavalyi szezonban Moore a sémaváltás miatt 4-3 DE poszton szerepelt, korábban azonban hibrid külső linebacker - defensive end volt, így aligha okozna számára nehézséget a 3-4 OLB pozícióra történő átállás, másrészt a terv az, hogy Woodley túloldalán Worilds fog kezdeni, emiatt pedig Moore-nak bőven lenne ideje alkalmazkodni a profi szinthez és a LeBeau-féle rendszerhez, újonc idényében valószínűleg csak szituációs pass rusherként kerülne pályára a védősorban. Számos remek edge rushert találhatunk az idei draft class-ban, közülük pedig Moore az egyik legígéretesebb prospect.

  2/18. - John Jenkins, NT (Georgia) Nem lenne meglepő, ha Jenkins-t már a draft első napján kiválasztanák, azonban - részben a DT class erőssége miatt - könnyen előfordulhat, hogy a második körbe csúszik, 2/18-nál pedig nála jobb nose tackle prospectet aligha találhatnánk. Beilleszkedését megkönnyítené, hogy már egyetemi szinten is 3-4-es rendszerben játszott NT poszton; két évig volt alapember a college foci legerősebb főcsoportjában, az SEC-ben szereplő (és az utóbbi két szezonban egyaránt divízióelsőséget szerző) Georgia országos viszonylatban is magasan jegyzett védősorában. Mindenekelőtt futás elleni védekezésben jeleskedik, pass rush-ban kevésbé hatékony, és emiatt elképzelhető, hogy a profik között csak 2-down játékos lesz belőle. Mindenesetre nálunk Hampton is hasonló szerepkörben tevékenykedett, az ő egyre valószínűbb vissza nem térése miatt pedig égető szükségünk van egy kezdő kaliberű run stopper NT-re, és Jenkins draftolásával megoldható lenne ez a kérdés.
  3/17. - Gavin Escobar, TE (San Diego State) Visszaigazoltuk ugyan Plaxico Burress-t, de még így is célszerű lenne bővíteni Roethlisberger célpontjainak sorát, Haley játékrendszeréből adódóan leginkább egy possession receiverrel, valamint Miller sérülése miatt egy elkapó tight endre is szüksége van a csapatnak, mivel az újraszerződtetett David Johnson és a két éves chicagói kitérőt követően visszatérő Matt Spaeth is inkább blokkolásban jeleskedik, illetve Paulson is csak minimális szerepet kapott nálunk a passzjátékban. A két hiányposztot akár egyetlen húzással is meg lehetne oldani, amennyiben Escobar beválik a profik között. Blokkolásnál megbízhatatlan, de elkapásban egészen kiemelkedőt tud nyújtani az Aztecs egykori TE-je, akit slotban és a pálya szélén is sokszor használtak, így az NFL-ben sem lenne számára szokatlan, ha esetenként ezen pozíciók valamelyikéből (főként előbbiből) kellene indulnia. A draftolásával Tomlinék egyrészt biztosítanának Ben részére egy (újabb) possession célpontot, egy valódi matchup nightmare-t a rövid-közepes passzokhoz, másfelől Miller mögött/mellett Escobarral hosszútávon lehetne számolni, ellentétben például azzal az alternatívával, ha esetleg egy veteránt igazolnánk le a Pro Bowler TE ideiglenes helyettesítésének céljából. Egyetlen igazán jelentős tényező van, ami kételyekre adhat okot vele kapcsolatban: kérdéses, hogy az igazán nívós ellenfelekkel szemben is ugyanolyan produktív lesz-e, mint egyetemi szinten, ahol a Mountain West konferencia nem túl veretes védőegységei ellen kellett pályára lépnie, és magasan jegyzett riválisokkal alig találkozott. Ha ez nem jelent majd számára problémát az NFL-ben, akkor nagyot nyerhetnénk a kiválasztásával.
  4/18. - Christine Michael, RB (Texas A&M) Egyetemi karrierje elején még a Big 12 (és az ország) legtehetségesebb futói között tartották számon, sajnálatos módon azonban kétszer is súlyos sérülést szenvedett (2010-ben lábtörés, 2011-ben ACL-szakadás), tavalyi visszatérése után pedig Ben Malenát favorizálta vele szemben az Aggies új vezetőedzője, Kevin Sumlin, noha Michael így is összehozott 12 touchdownt. Draftértéke alaposan visszaesett, az East-West Shrine Game edzésein, a felmérőkön, valamint az A&M pro day-én a pozíciós gyakorlatok során viszont remekelt, mindenkit emlékeztetve arra, hogy személyében egy feature back potenciállal bíró játékosról van szó, és akár egy középső körös picket is megérhet.
  5/17. - Ace Sanders, WR/RS (South Carolina) Kissé luxusnak tűnhet, hogy egy ST ász kerül rosterre ötödik elkapóként, azonban Escobar draftolásával ez talán belefér, és a csapatnak szüksége van egy jó returnerre, egyrészt Rainey elküldése miatt, másrészt mert Wallace távozása után Antonio Brown és Emmanuel Sanders is előrelép a WR-rangsorban, és az edzői stáb nyilván nem szívesen terhelné őket a visszahordásokkal. A junior évét követően profinak szegődő egykori Gamecocks-játékost a támadósorban valószínűleg csak limitáltan, többnyire slot receiverként fogják használni, bárhová is kerül, ellenben ő az idei draft egyik, ha nem a legjobb return specialistája, akire már az első naptól kezdve rá lehetne bízni a visszahordási feladatokat.
  6/18. - John Boyett, S (Oregon) Tavaly csak a szezonnyitón tudott pályára lépni, a mindkét térdében elszenvedett részleges ínszakadás miatt az idény hátralévő részét kénytelen volt kihagyni, így mindenekelőtt azt kell bizonyítania, hogy teljesen felépült. Ugyanakkor épp a súlyos sérülés miatt lehet esélyünk behúzni őt a draft harmadik napján, és ha a későbbiekben egészséges tud maradni, idővel akár kezdő kaliberű játékossá válhat NFL-szinten is. Boyett esetében a másik negatívum, amit sokszor felhoznak, hogy némileg alulméretezett a poszthoz, de példának okáért a Steelers két kezdő safety-je közül Polamalu hozzá hasonlóan 178 cm magas, és Clark is mindössze 2 centiméterrel magasabb nála, így ez a tényező aligha tántorítaná el az edzői stábot Boyett draftolásától. Atletikus, kiemelkedő ösztönökkel és intelligenciával megáldott játékos, továbbá az Oregon is jó ajánlólevél számára, ahonnan az utóbbi évek során olyan safety-k kerültek ki, mint Patrick Chung, T.J. Ward, vagy Jairus Byrd.
  6/38. - Omoregie Uzzi, OG (Georgia Tech) Az első mock draftban OT poszton vizionáltam project játékost a támadófalba, azóta viszont újraigazoltuk Fostert és elküldtük Colont, így - feltételezve, hogy Beachum tackle pozícióban marad backup, ahol kezdőként is elfogadhatóan teljesített - ezúttal a guardokhoz érkezik erősítés a draft hátsó köreiben. Az új OL coach, Jack Bicknell Jr. a kinevezését követően azonnal kijelentette, hogy olyan falemberekre van szüksége, akik „tudnak mozogni”, vagyis (relatíve) gyors, atletikus offensive linemaneket akar, Uzzi pedig, aki a Georgia Tech triple option offense-ében szerepelt, abszolút megfelel ezeknek a követelményeknek. A Yellow Jackets támadószisztémájának sajátosságaiból adódóan túlnyomórészt futáshoz kellett blokkolnia, passzblokkolási technikája még sok fejlesztést igényel, de az alap megvan ahhoz, hogy minimum megbízható cserejátékost neveljenek belőle. A Foster-DeCastro páros mögött ennél többre remélhetőleg nem is lesz szükség.
7/17. - Adrian Bushell, CB (Louisville) Ike és Allen személyében adott a két kezdő CB, nickel backnek megfelel az Arizonából visszatérő William Gay, negyedik számú cornernek pedig ott van a mindössze harmadéves Curtis Brown, így még Keenan Lewis elvesztése után sem érzem indokoltnak a korai CB picket; legfeljebb egy project játékos érkezésével érdemes számolni, akinek még a roster helyért is meg kell küzdenie. Bushell a Floridánál kezdte egyetemi karrierjét, majd egy év junior college-beli kitérő után a Louisville-re transzferelt, januárban pedig épp a Gators elleni Sugar Bowl-diadallal zárta college pályafutását. Juniorként lett kezdő a Cardinals-nál, senior évében pedig már végig alapembernek számított. A Louisville passzvédekezése tavaly nem volt konzisztensen magas színvonalú, részben azért, mert a secondary nem kapott megfelelő támogatást a pass rusherektől, Bushell azonban egyénileg jó szezont zárt: az 1 interception kevés, de 14 passzt is leütött; az idény végén beválasztották a Big East konferencia elsőszámú álomcsapatába. Tehetséges cover corner, egy próbát megér a hátsó körökben.

Írta: Vass Ádám

Top