Welcome 2023

Football is back

Van egy mondás, babonáséknál. Ahogyan kezded az új évet olyan lesz az egész. Hát ha ilyen győzelmeket szállít majd a csapat a következő fordulóban és azután a következő idényben akkor rendben leszünk.

Nézzük mi is történt a hűvösnek nem mondható, azon a tájon ilyenkor megszokotthoz képest, januári éjszakában Baltimore-ban. 

A legelején kezdjük azzal, hogy rivalizálás ide, utálat oda, a Ravens csapata és közönsége olyan megemlékezést nyomott Franco Harrisről, hogy az előtt minden kalapot meg kell emelni!!!!

Ilyen felvezetés után eshettek egymásnak a csapatok. Pontosabban a Steelers esett neki a Hazaiaknak. Több mint 8 percig tartott a nyitódrive, aminek a végén sajnos csak egy FG-t sikerült szerezni. Az este folyamán ez a RZ "impotencia" többször visszaköszönt és sajnos ez már nem az első találkozó. Azért a hazaiakat sem kellett félteni Ők is egy 8 perces drive-ot pakoltak össze, szintén FG-al zárva. Így az első nyegyedben összesen 1-1 támadássorozatot láthattunk. Ennek ellenére sem mondható, hogy a védelmek ne állták volna a sarat, mert igazán nagy játékok nem tudtak kialakulni. Minden haladásért komoly "véráldozatok" kellettek. Minden yard igazi háború volt. Ebben a háborúban csak nyertesek voltak. Mindkét csapat nyert, mert vagy nem engedett igazán teret, vagy éppen annyit haladt amennyi elég volt. De a nézők is nyertek. Nem kicsit. Az igazi küzdős sokat futós, brusztolós foci köszönt vissza. 

A második negyed sem a nagy oda vissza fociról lesz emlékezetes. Az első negyedből átnyúló FG után mindkét csapat puntolt, majd Boswell egy tőle már szokatlannak számító (múlt héten extrém időjárás volt) simának tűnő FG-t rúgott kapuvasra. Igaz a labda szinte végig középre tartott és a vége felé egy láthatatlan kéz lökte meg kb. A hibánkat kihasználva a félidő vége előtt a Ravens beköszönt egy TD-vel, így 10-3-s vezetéssel vonulhattak pihenőre. Meg kell azonban említeni Cam Heyward hatalmas butaságát. A TD előtt egy már lezárt játékban ahol szinte verve volt a Ravens és egy FG kísérlet jött volna a földön cam kakaskodni kezdett ez 15 yard büntetésbe és automatikus első kísérletbe fájt. 7 yardról a Ravens ezt meg is oldotta, Az oldalvonal mellett Minkah komolyan össze is veszett Heywarddal akinek pedig az egyik legnagyobb tekintélye van a csapaton belül, de az edzők is komolyan megmosták a veterán falember fejét. Tőle ilyen butaságot talán az eddig több mint 10 éves karrierje során sem láttunk. 

A második félidő sem volt pontzuhatag. A kiválóan teljesítő Steelers D Heyward és az ismét sacket szerző TJ Watt vezetésével, egy alkalommal engedte a vendéglátókat FG közelébe. Ami Tuckert ismerve azt jelenti, hogy nagyjából 1 alkalommal tudtak a 40 yardosunkig eljutni. 

A találkozót Picket és Harris egy nem megkomponált, inkább rögtönzött TD-vel és ismét egy utolsó 3 percben vezetett GW drive-al mentette győzelemre. A végén A Ravens még támadhatott időkérés nélkül az egyenlítésért, de az este másik főszereplője Minkah Fitzpatrik egy gyönyörűen olvasott játékkal, Huntley borzalmasan rossz dobását lehúzta és ezzel lezárta a találkozót. 

Kiemeltem már pár nevet, de mindenképpen külön is meg kell emlékezni pár extra teljesítményről. 

Kenny Pickett, olyan éretten játszott, annyira magabiztosan és okosan vezényelte az egységet, hogy talán most volt az először igazán, amikor senkiben sem merült fel kétség, hogy Ő lesz a jövő Franchise irányítója. 

Nem hozott űrszámokat, nem volt rá szükség, 27 passzából 15 volt sikeres 168 yardért és 1 TD-ért. Viszont amikor kellett QB sneak-el megfutotta a kísérleteket, amikor kellett menekült, beleállta az ütésekbe, de nem vállalta túl magát. Nem hősködött. 

Najee Harris és Jaylen Warren a kétfejű futótandem. A teljesítményük együtt is, de külön külön is egészen elképesztő. Valósággal ízekre futották a Ravens ligaelitnek számító futáselleni védelmét. A találkozó előtt ez a védelem összesen 1300 yard körül engedett földön 16 forduló alatt, most kaptak 198 yardot egy meccs alatt!!! 86 yard körül volt a meccsenkénti átlaguk. Ez mindent elmond arról, micsoda munkát tettek bele a srácok. A kontoktok után is rengeteg yardot hoztak. Jól tapostak, ha volt lehetőségük akkor megindultak. Több esetben futották meg a First down-t elsőre. Harris 111 futott és 22 elkapott yardmennyiséggel és 1 TD-vel zárta az estét. Warren 76 futott és 22 elkapott egységgel segítette a csapatot. 5 és 6,3 yard/carry eredménnyel cipelték a labdát. Azt hiszem ezek a számok minden Steelers szurkoló szívét megmelengetik. 

O line, bizony, ha valakik akkor Ők az este igazi hősei. Talán esetleg ha negyon turkálok 2 hibájuk volt. Az egyikből sacket kaptunk, de még így sem lehet rájuk panasz. Emlékezzünk vissza, hogy a szezon elején azt gondoltuk, e mögött a fal mögött bárki áll majd az rokkant lesz a szezon végére. A bye week óta azonban ez a fal, csak az azóta lejátszott meccseket nézve, a liga egyik legsatbilabb fala lett. Persze vannak hibák, vannak komoly tehetségbeli hiányok és mindig lehetne jobb, de amit most héről hétre letesznek az igenis extra. 

Elkapók és TE-ek. 4 játékos volt az éjszaka akik 36 és 29 yard közt kaptak el. "postás" Pat 36, DJ 35, Simms 34 és Pickens 29 yardnyi egységet tett be a zsákba. Látható tehát mennyire jól el lett osztva a teher. A futók is kaptak pár labdát ehhez még. Ami talán hiba lehet, de ez mindkét fél, QB és WR az az, hogy sok a nem elkapott labda Ebben Simms az talán aki dícsérhető 4 targetből 3 esetben sikeres volt az elkapás. Nem kellet, talán Pickens hatalmas barvúr elkapását leszámítva igazá nehéz dolgot megoldaniuk, de magabiztosan tették. 

A védelemben a végjáték (elmúlt meccsek) legnagyobb nyertese Robert Spillane. A srác úgy tűnik az LB sor vezére és motorja lett. Hihatetlen melót tesz bele. A tegnap éjszaka igazán komoly nyeretese Mark Robinson, aki tegnap megnyerte a pozíciós csatát Devin Bush-al, akit ezek után valószínűleg nem nagyon fogunk már a kezdőben látni. Jövőre pedig folytathatja bárhol, de reméljük Pittsburghben nem. 

Végezetül, egy igen éles meccsen sikerült egy nagyszerű végjátékban megverni a csoportrivális Ravenst, akik így a mai Bengals meccs kedvező eredményéért szurkolói csoportot kell alakítsanak. Amennyiben a Bengals nyer ma éjjel a Bills ellen, akkor a csoport trónja nem lehet a Hollóké. Ha a Bills legyőzi a Bengalst, akkor viszont az utolsó fordulóban egy kőkemény csata jöhet az AFC North trónjáért. 

A Steelersnek ugyan még van esélye a rájátszásra, de ahhoz sok csillagzatnak kell együtt állni és nem a mi kezünkben van a sorsunk. Így azzal én nem is számolok, egyenlőre. Ami viszont egyébként a 2-6-os mérleg állásakor elképzelhetetlen volt, a jövő héten a Barnák esetleges legyőzésével Tomlin mester újjabb nem negatív szezont húzhat be a neve mellé. Márpedig egy teljesen új arculattal (irányító fronton) ezt elérni szinte a hihetetlen kategória. 

Picketnek, ha sikerülk a rájátszaá szerintem még az év újonca szavazáson is lehet esélye. A ma éjszakai GW drive-al olyat tett amit előtte még senki, újonc irányító egymás után 2 GW drivot sikeresen nem vezényelt le. A múlt héten a végső támadásnál a passz-futás-TD kombója (számokban) szintén egy olyan csúcs, amelyet újonc a modern, SB, érában nem tudott összehozni. 

A vége tehát 16-13-as győzelem a Steelersnek. 

 

 

 

 

 

Top