Troy Aumua Polamalu

A Steelers legújabb HoF játékosa

Három hónap telt el azóta, hogy David Baker, Troy Polamalu Loews Miami Beach hotelbeli szobájának ajtaján kopogtatott arról értesítve őt, hogy beválasztották a Pro Football Hall of Fame-be.

A legtöbb játékos számára ez a NFL karrierük megkoronázása, megerősítés abban, hogy a legjobb játékosok közé tartoznak. Polamalu számára ez azonban mást jelent. Az ő alázatossága legalább annyira legendás, amennyire a pályán nyújtott teljesítménye.

Polamalu teljesen másként érzi. Attól, hogy a főiskolán az All-Americanbe választották, vagy a Pro Bowl-ba a Steelersnél, vagy akár a College Football Hall of Fame-be az ő gondolkodása nem változott / nem szállt a fejébe a dicsőség.

„Sajnálom, ha ez nem hangzik jól, de teljesen őszinte szeretnék lenni, én mindig csalónak éreztem magam „ – mondta Polamalu hétfő délután telefonon „Mindig úgy éreztem, hogy nem érdemeltem meg a díjakat amiket kaptam, mert annyi tiszteltet éreztem a többiek iránt, hogy soha nem éreztem magam többnek náluk. A díjak odaítélése soha nem tűnt hitelesnek számomra, mindig úgy éreztem, hogy csalok” „Mindig nehéz volt elfogadni ezeket mert amikor felálltam és azt mondták, hogy „Haver, te ilyen és olyan vagy” akkor úgy éreztem, hogy „Nem, nem, ti nem ismertek engem”. Hogy honnan jön ez az érzés nem tudom igazán. De mindig furcsa érzésem volt ezzel kapcsolatban. És őszintén, soha nem éreztem azt, hogy megérdemeltem bármelyik díjat is. Szóval amikor azt mondod, hogy ott vagyok Jim Brownnal és a hozzáhasonló emberekkel, akkor én mindig úgy érzem, hogy „Jajj, Troy, megint meghülyíted ezeket az embereket”

All-American tag voltál, egy főiskolai hall of famer. "Az az érzésem, valaki előbb-utóbb rájön, hogy nem is érdemeltem meg ezeket.” Miért? A főiskolán és az NFL-ben játszó hátvéd soha nem jött erre rá. Ez az egyik oka annak amiért Polamalut beválasztották februárban Miamiban. Ezért lesz ott augusztusban Cantonban, Ohioban a színpadon a Tom Benson Hall of Fame Statidonban, hogy beiktassák a Pro Football Hall of Fame-be. Mindezt kiérdemelte a 12 éves karrierje alatt, mely során a Steelerst kétszer segítette a Superbowl megnyeréséhez, hatszor választották be az All pro keretbe, nyolcszor pedig Pro Bowlba is meghívták és helyet szerzett magának az NFL 2000-es évek csapatába.

„Ha ebből a szempontból nézzük könnyen meg tudom magyarázni” – mondta Polamalu „ Gyakorlatilag igazán egy álom védelem voltunk. Sokszor azt érzem, hogy mivel a védelmünk annyira jó volt, a korszakot valakivel azonosítani kellett. Igazság szerint ha az elejétől a végéig érteni akarod a védelmünket, akkor minden részét egyenlőnek kell tekintened. Én egy voltam a 11-ből. Semmi több terhet nem cipeltem, mint a többiek. A felelősségem ugyanaz volt. Az emberek több elismerést kapnak gondolom egy bizonyos pozíció miatt, de úgy érzem, hogy a védelem minden részének ugyanannyi részt kellett kivennie belőle.

A folytatásban korábbi csapattársait dícsérte és elmagyarázta, hogy hogyan fértek be a defense coordinator Dick LeBeau elképzelésébe.

„Aaronnak (Smith) jónak kellett lennie, hogy én ilyen jó lehessek. Jónak kellett lennem, hogy Aaron olyan jó lehessen, azért, hogy Casey (Hampton) olyan jó lehessen. Ha nem lettem volna olyan jó, akkor ők sem lehettek volna jók és ez fordítva is igaz.” mondta Polamalu „Ez volt a védelmünkben az izgalmas, ez volt amit LeBeau edző prédikált. „Csapat, védelem, csapatvédelem. Így ha lerombolod Troy, akkor lerombolod a védelmet. Akkor nem játszol csapatban.” Ezek a dolgok azok, amiért úgy gondolom, hogy nehéz nekem elfogadni ezeket a díjakat, mert ha végigmégy azon, ahogy a védelmünk működött és a védelmünk filozófiáján, akkor nincs senki semmikor aki jobban beleillene. „Ikenak (Taylor) Ike-ként kellett viselkednie, hogy a védelmünk működjön. Lockdown cornernek kellett lennie. Tackkilling cornernek kellett lennie. Senki nem játszott úgy, mint Ike ezen a poszton. Casey, ugyanúgy. Joe Greene nem tudta volna megcsinálni amit Casey csinált, ahogy Casey sem tudta megcsinálni, amit Joe Greene csinált. Senki nem játszott úgy NT-ként, ahogy ő. A DE pozíciót, senki nem töltötte be úgy, mint Aaron, Brett (Keisel) és Kimo (von Oelhoffen). Az OLB-k, amit pl. Joey (Porter) adtak nekünk a magabiztosságot. Ugyanez vonatkozik Jamesre (Harrison). Az ő személyiségüknek az összeolvadása tökéletes volt számunkra.” 

A tény ettől tény, hogy Polamalu volt a legkitűnőbb játékosa annak a védelemnek. Az első 2003-as évadtól a 2014-es utolsó szezonjáig, a Steelers hétszer az NFL scoring defense-ben top 10, négyszer vezette is a ligát. Az engedett yardok esetében is a top 10-ben volt tízszer, ötször vezetve a ligát.

Visszavonulása után a védelem már nem volt ugyanaz. Miközben sok remek társa is visszavonult, Polamalu 2014-es visszavonulása vetett véget a Steelers nagyszerű védelmi korszakának. A Steel CurtainII-nek. A Steelersnek 2019-re sikerült visszaszerezni pozícióját védelmek rangsorában. Mindez Polamaluval és a hatásos támadókkal párosítva nagyon veszélyes volt abban a korszakban, és a csapat három Super Bowl részvételéhez vezetett 2005 és 2010 között. Pittsburghben ez különleges időszak volt, ahogy a hetvenes évekbeli csapat is, akik 6 évad alatt négyszer nyertek. Polamalu idei nyári beiktatáson a Hall of Fame-be, csatlakozik Jerome Bettishez,mint a csapat második tagja, még ha nem is érzi azt, hogy kiérdemelte.

„A kultúra gyönyörű volt” mondta Polamalu. „Minden nagyon egyben volt számunkra. Ha bármit kívánhatnék, talán hogy még jobban csinálhattuk volna. Gyönyörű volt, boldogan tekintünk vissza utólag erre a különleges időszakra.

Boldog Születésnapot kívánunk a 39 éves HoF legendának Troy Aumua Polamalunak

 

 

A www.dkpittsburghsports.com cikkéből fordítva

Top