The Watt Bowl - avagy Texans @ Steelers

A szezon harmadik fordulójában a Houston Texans csapata látogat a Heinz Fieldre. Kétségkívül abban a reményben érkeznek, hogy nálunk majd megszerzik első győzelmüket a szezonban. A találkozó pikantériáját, különlegességét és a cím okát az a tény adja, mely szerint három testvér lép majd pályára a mérkőzésen a két csapat színeiben. Amíg JJ Watt a vendég csapatot erősíti, addig nálunk TJ és Derek oszthatja az ellenfél támadó illetve védőfalát. Érdekesség, hogy a közelmúltban szintén volt a Steelers mérkőzésén hasonló, akkor az Edmunds testvérek (Tremaine- Bills, Terrell és Trey- Steelers) főszereplésével. Remélhetőleg a mérkőzés végkimenetele a Bills ellenivel ellentétes lesz, és most a kisebb Watt tesók örülhetnek a hazai győzelemnek.



A Texans tehát két vereséggel kezdte a szezont, de azt hiszem ezzel körülbelül így is kalkulálhatott O'Brien edző, hiszen az első két héten a Kansas City Chiefs és a Baltimore Ravens voltak a csapat ellenfelei. Előbb találkozón idegenben kaptak ki 34-20-ra, míg múlt héten hazai pályán szenvedtek 33-16-os vereséget. Mindezzel nem is lenne probléma, hiszen a liga talán két legjobb csapatáról beszélünk, azonban a keret, és a mutatott játék már aggodalomra adhat okot. A legjobb elkapójuk (DeAndre Hopkins) elcserélése, és a keret megerősítése, kiteljesítése egyelőre nem ért célt. Sokan kritizálták őket David Johnson futó megszerzése miatt. Egyelőre nem O'Brien edző kénye-kedve szerint alakulnak a dolgok Texasban, nyilván szorosabb mérkőzéseket reméltek az első két fordulóban is.

Deshaun Watsont eddig 8-szor sackelték a szezonban, ami mondani se kell talán, hogy cseppet sem szerencsés két darab mérkőzés után. Az offensive line nagyon megzavarható. Az irányító próbál mindent megtenni, egyelőre 528 yardnál, és 2-2 touchdownnál és interceptionnél jár a szezonban, mindezt 87,1-es passer ratinggel. Egy futott hatpontosa is volt már, csak, hogy teljes legyen a kép.



Ami a vedég támadó oldal új arcait illeti, David Johnson próbálkozik becsülettel, de nyilván többet várnak tőle a két mérkőzésen hotott 111 futott és 48 elkapott yardjánál, mindezt előbbi révén 1 TD-vel. A nyáron frissen megszerzett két elkapó, Brandin Cooks és Randall Cobb egyaránt 7-7 elkapásnál jár, előbbi 115, utóbbi 82 yardnál, nulla TD-vel. A védelemben JJ Watt nyilván a legnagyobb mozgató erő, de Justin Reid és Zach Cunningham is igyekszik zárkózni a legidősebb Watt testvérhez.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy jó lenne a csapat védekezése, sőt. Futás ellen nagyon is rendbe kell tenni az egységet, az eddigi két mérkőzésen 396 yardot engedtek a földön, a múlt heti Baltimore elleni mérkőzésen 230-at, ebből ráadásul 153-at az utolsó negyedben, méghozzá úgy, hogy a Ravens futói átlagosan 6,3 yardot tudtak haladni az első kontaktot megelőzően! A csapatok 53%-ban futnak a Houston ellen, és ezen futások 39%-ban elég jók a first downhoz. 

Hiányzókat tekintve a Texans oldalán kérdéses besorolást kapott három ember, Kenny Stills WR, Duke Johnson RB és Peter Kalambayi LB. 
A Steelers oldalán a két támadó falemberen (Banner és Wisniewski) kívül nem lesz más hiányzó, a héten DeCastro is teljes edzésmunkát végzett, így ott lehet majd a kezdőcsapatban, a Broncos ellen kisebb sérülést összeszedő játékosok (Juju, Johnson, Alualu) közül pedig a hét végére mindenki rendbe tudta szedni magát.

A Steelers oldalán a védelemmel kezdeném, amely komoly gondokat okozhat majd a Texans támadó sorában. A Pittsburgh idén (is) egészen elképesztően sűrűn blitz-cel, konkrétan a snapek 61%-ban, 15%-al előzve a második csapatot. Az irányító siettetésében is vezetjük a ligát (20%), míg a nyomásgyakorlás terén is (41%). Múlt héten 7 sack mellett 19x ütötték meg a denveri QB-ket a fiúk. Összesen már 10 sacknél jár a gárda 2 mérkőzés alatt. Természetesen TJ Watt jár élen ebben a sorban, a múlt héten szerzett 2,5 darabbal. 

Most a secondary az ami kicsit aggodalomra adhat okot (az elmúlt éveket figyelemmel követve ez nem is olyan nagy meglepetés). A cornerek és safety-k az első két mérkőzésen nem igazán tudták nullázni a Giants és a Broncos kezdő és csere irányítóját, sőt, múlt héten Driskel elég jól is tudott játszani. Muszáj lesz feljavulnia az egységnek, és akkor tényleg egy top defense-ről beszélhetünk.

Támadó oldalon ezen a héten vélhetően sokkal több lehetőséget fog kapni 16 labdacipelésnél James Conner, feltéve ha nem most támad fel a houston-i run defense. Snell is kaphat labdákat, én mindenképp sok futó kísérletet várok a csapattól. DeCastro visszatérésével a fal is erősebb lesz, plusz azt se felejtsük, hogy Derek Watt képében alig használtuk az első két mérkőzésen a full backet.

Az elkapókat tekintve jól állunk, Juju és Johnson is jól játszik, csak úgy mint Claypool, aki eddig a legjobb újonc WR az értékelések alapján. A kérdés már csak az, hogy milyen labdákat kapnak el, ugyanis Ben egyelőre még elég takarék lángon mozog. Dobásainak majd fele alig halad több mint 5 yardot, hosszú labdát elvétve dob meg, egyelőre elég biztonsági a játéka. A houstoni secondary egy 110+ passer ratinget engedett az első két héten, azonban ne felejtsük, hogy a két legutóbbi MVP QB ellen kellett helyt állniuk. Meglátjuk, hogy Roethlisberger-t folyamatában szeretnénk e felépíteni újra, vagy hozzászokhatunk egy kicsit kevesebb kockázatot vállaló trendhez.

Az első két mérkőzésünk után elég sok kritika érte a tigh endeket. Mcdonald szinte láthatatlan, míg Ebron 2 mérkőzésen szerzett összesen 4 elkapából 61 yardot. Tomlin a kritikákra úgy reagált, hogy mindenki nyugodjon meg, hosszú a szezon...

A mérkőzésen véleményem szerint 3 dolog dönthet:
- a védő és támadófalak közötti különbség (mindkét oldali Steelers fölény)
- a houstoni passzjáték vs pittsburghi secondary
- Steelers futás a Texans D ellen 

Amennyiben fel tudunk pörögni a mérkőzésre, én egy viszonylag sima mérkőzést tippelek, nagy izgalmak nélkül. Azonban ha bármilyen szinten meglepetést tud okozni a Houston, akkor egy szoros mérkőzés kerekedhet.

A mérkőzés kezdési időpontja: 19.00 h
Közös meccsnézés: SCORE Sport Bar, Dob utca 65, 1074

Top