Steelers vs. Dallas

A 7-0-val álló Steelers, a 2-5-ös mérleggel rendelkező Cowboys-hoz látogat Dallasban a hétvégén. 

Bár a héten szinte minden az amerikai elnökválasztásról szólt, lassan megnyugodnak a kedélyek és folytatódhat a szezon. A Steelers történelmében ez lehet az első év, amikor a csapat 8-0-s mérleggel kezd, ehhez pedig a liga egyik legrosszabb formájában lévő csapatát kell megverni.

Az elmúlt években sokszor hibáztunk ilyen mérkőzéseken, de most talán a csapat és Mike Tomlin is felnőtt ahhoz a feladathoz, hogy a gyengébb ellenfelekkel szemben mit is kell csinálni. Az elmúlt 9 olyan mérkőzésen, amikor a Steelers idegenben kétszámjegyű favorit volt 1-8-al áll a csapat.

Offense oldalon egyre jobban néz ki a csapat. Mindössze egy olyan játékos van, aki nem áll rendelkezésre és a Ravens ellen kissé ijesztő Roethlisberger könyökproblémának sem lett folytatása egyelőre. Komplett tehát az offense, ráadásul most nem egy Ravenshez hasonló védelemmel kell szembenézni. A dallasi védelem mérkőzésenként 384,9 yardot engedett. Az utolsó mérkőzésükön az Eagles ellen még komolyat javítottak is a szörnyű statisztikán, mert csak 222 yard jött össze a szintén gyengélkedő Philadelphia-i alakulatnak. 

Az egy hiányzó játékos, aki pénteken betegség (nem COVID) miatt nem edzett, az Vance McDonald, aki leginkább a futójátékoknál van pályán, viszont visszatérhet Derek Watt a csapatba, pótolni őt. Márpedig futójátékra szükség lesz. A dallasi védelem 170,9 yardot kap a földön mérkőzésenként, ezzel pedig utolsó a ligában. A Steelers 118 yardot tesz meg, úgyhogy ha van lehetőség a földön kell tartani a játékszert. Diggs-ék ugyanis a levegőben kevésbé verhetőek, persze ismét vissza kell térnem oda, hogy például az Eagles elleni mérkőzésen látott Wentz teljesítmény, alaposan javította a dallasi secondary-t. De ha a labda a kezünkben van, a sorsunk is. Egy félidőnyi halovány játék után mutatta meg a Steelers offense a Ravens ellen, hogy idén egy pillanatra sem szabad leírni minket. 

Természetesen bármi összehasonlítás a tavalyi Ben nélküli évvel felesleges, mert annyira nem találtunk az offense-ben előremutató dolgot. Az azonban érdekes lehet, hogy idén hogyan is teljesít Big Ben a 3. és tulajdonképpen legfontosabb kísérletek esetében:

Ben Roethlisberger on 3rd down this season (NFL rank, min 60 pass attempts)

74,3%-os pontosság, a 3. legjobb a ligában

615 passzolt yard, a 3. legjobb a ligában

114,4-es Passer Rating, az 5. legjobb a ligában

Vagyis mind olyan számok, amivel az offense jelenleg a liga élmezőnyében van.

És mellette még ott van a futójáték is, amiben idén James Conner- ha megússza a sérüléseket, amik eddig sajnos nem kerülték el karrierjét- igazán impozáns évet mutathat. 498 futott yarddal a 10. jelenleg a ligában, 4,5 yardos átlaga viszont karrier rekord beállítás számára. Ráadásul a tavalyi 1 után idén már 3 100+ yardos mérkőzése volt.


Ami a védelmet illeti, csak egy mondattal visszatérnék a Ravens elleni sikerhez:


Lamar Jackson a Steelers ellen vasárnap:

65,8-as Passer Rating

2 passzolt TD

4 eladott labda


Lamar Jackson a többi csapat ellen:

99,2-es Passer Rating

10 passzolt TD

3 eladott labda

Úgyhogy, bár valóban elég sok yardot sikerült a Ravensnek összehozni, én megemelem a kalapom a védelem előtt. 

Viszont ez a sok futott yard leginkább annak volt köszönhető, hogy az egyik legjobb futás elleni védőnket Alualu-t az első drive egyik játékában a kőkemény FB, Patrick Ricard, egy szabályos, bár kissé alattomos (térdre mért) ütközéssel kivette az egész mérkőzésből. Sőt, mint megtudtuk, a Cowboys ellen sem lehet a pályán Alualu a térdsérülése miatt. Mivel Chris Wormley már IR-en van, most a sophomore Isaiah Buggs fog kezdeni. Buggs esetében is megijedtünk a hét közepén, mert szerdán limitáltan, csütörtökön pedig egyáltalán nem edzett, de pénteken helyére kerültek a dolgok és a Tuitt-Buggs-Heyward hármas vár a Cowboys futójára. 

Aki egyelőre nem tudjuk ki lesz. A dallasi QB mizéria után, már Elliott játéka is kérdéses.

Legalábbis a Cowboys által kiadott sérültlista alapján.

Mellette még azt sem tudjuk, hogy ki fog kezdeni a center mögött. Erre három fiatalnak van esélye, akik közül mindössze egy, Ben DiNucci rendelkezik egy mérkőzésnyi tapasztalattal. Garrett Gilbert és Cooper Rush is mindössze néhány snap erejéig volt NFL mérkőzésen irányító.

A velük szemben álló védelem ben T.J. Watt, Bud Dupree és Stephon Tuitt 18.5 sackel rendelkezik idén. Ez több, mint 19 NFL csapat teljes védelmének. Az tehát elmondható, bárki is játszik a Cowboys irányító posztján, komoly veszélyben lesz. Egyelőre azt nem tudni, hogy Avery Williamson kap e valamilyen szerepet, mert szombattól a csapat rendelkezésére áll, de várható, hogy Mike Hilton mellett még ő is hiányozni fog.

Robert Spillane remekül teljesít egyébként eddig. Különösen ami a coverage-t illeti.

Amikor az ő emberét veszi célba az ellenfél irányítója, csak 19,1-es passer ratinget érnek el. Az átadások 38,5 %-a ért célba, ami a 2. legjobb LB teljesítmény. Pedig 13 alkalommal vették célba.

Egy kis update:

Az este során még kiderült, hogy Garrett kezd irányító poszton a Cowboysnál. Őszintén mondom, túl sok mindent nem lehet mondani a fiatalember eddigi NFL teljesítményéről, mert ha jól emlékszem 6 db passzkísérlete volt.

Közben a csapat meglepetésre kivágta Stefen Wisniewskit és Trey Edmunds-ot, hogy a helyükre bekerüljön Avery Williamson és Jeyron Elliott, LB. 

Top