Steelers vs Bills

Kezdődjék a 2021-es NFL évad.

Sok víz folyt már le az Ohio-Allegheny-Monongahela folyók találkozásánál, a Heinz Field mellett, mióta utoljára tétmérkőzést játszott a Steelers. Azt gondolom szurkolótársaimmal együtt nehezen felejtjük azt a döbbenetes éjszakát, amikor a Cleveland Browns átgázolt kedvenceinken és igazából 15 perc alatt mélybe taszította a csapatunkat. Nem vagyok ezzel egyedül, de soha életemben nem láttam még olyan rosszul játszani a Steelerst, mint akkor januárban az első negyedben. Nem is akarom újra feltépni a sebeket, de az új szezont mindenképp érdemes innen kezdeni.

Akkor azt gondoltuk égszakadás és földindulás lesz itt: új irányító, támadófal, skill playerek, vagyis elsősorban támadó oldalon várhattuk a megújulást. Igazából, bár a védelem is szörnyű volt az utolsó mérkőzésen, ott azért a tavalyi számok ígéretesnek tűntek.

Nos, a mérkőzés után nem is kellett sokáig várni a változásokra. A támadófalból, a kezdők közül nem maradt lényegében senki, mivel Banner nem tudjuk mikor térhet vissza, (az évet IR-en kezdi). Az első mérkőzésen a tavalyi Banner-DeCastro-Pouncey-Feiler-Villanueva kvintett egyetlen tagja sem lesz kezdő. Villanueva Baltimore-ba kötözött, Feiler Los Angeles-be. Pouncey visszavonult, DeCastro pedig lehet kénytelen lesz visszavonulni egy makacs sérülés miatt. Idén az Okorafor-Turner-Green(R)-Dotson-Moore(R) ötös lesz a kezdő. Két újonc a falban, illetve Okorafor és Dotson akik tavaly már több lehetőséget kaptak. Okorafor idén LT-ként készült, de nem tett a vezetésre túl mély benyomást, ezért inkább visszamegy RT-nek. Egy gyenge közepes teljesítményt várhatunk tőle a tavalyihoz hasonlóan, de nagyon szeretném ezt elkiabálni. Dotson tavaly a legjobb falember volt (a PFF statisztikája alapján a Steelersben) és az előszezonban is bizonyította, hogy idén is számíthatunk rá. Trai Turner pedig egy egy éves 3.000.000$-os szerződéssel próbál visszatalálni a sérülései előtti helyes útra. A cserék közül Joe Haeg és a J.C. Hassenauer/Finney páros rendelkezik még NFL tapasztalattal. Egyikük sem tud azonban sok mérkőzést felmutatni. Haeg legutóbb a bajnos Buccaneers játékosa volt, de nem lépett pályára. Hassenauer az idei előszezonban több snappet volt pályán, mint a korábbi években bármikor. Finney pedig hol kerettag, hol pedig más csapatoknál próbálkozik. Legutóbb a Bengals keretében volt, előtte pedig Seattle-ben próbálkozott. Az utolsó rosteren lévő OL ember Rashaad Coward legutóbb 2019-ben a Bears-ben próbálkozott, eléggé feledhető teljesítménnyel.


A skill posztokon a legnagyobb változás Najee Harris érkezése lesz. Lényegében Bell óta nem volt hasonló képességű futó a rosteren. Az előszezonban is látszott, hogy igazi támadófegyver Harris, aki elkapásokban is tud segíteni, de az irányító megvédésében sem gyenge. Mellette az idei 2. körös Pat Freiermuth kaphat sok játékpercet újonc évében. Ebron mellett igazából 2.számú TE egyelőre, de az előszezonban már láttuk mennyire hasznos az ellenfél vörös zónájában. 

Az elkapó kvartett, Johnson, JuJu, Claypool és Washington maradt. Johnson azonban remélhetőleg kevesebbet fog droppolni, Claypool-tól pedig a szakértők nagy előrelépést várnak. Ha ez így lesz valóban, akkor a támadó oldalon sok örömünk lesz idén, annak ellenére talán, hogy valójában egy sötét ló a Steelers támadófala, amely jelenlegi felállásában, talán az egyik leggyengébb egység a ligában.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy a legnagyobb változás talán Randy Fichtner távozása volt. Tavaly egyöntetű vélemény volt, hogy az offense-ben sokkal több volt, mint amit láttunk. A támadóedző Matt Canada lett, aki igazán izgalmas játékokat mutatott eddigi csapatainál. Reméljük Bennel továbbra is jól megértik majd egymást.


Védőoldalon sok változás nem történt, de azért 1-2 jelentős igen. A támadófal Heyward-Alualu-Tuitt, bár utóbbi egy sajnálatos magánéleti probléma miatt az első 3 héten biztosan nem játszik. Helyette Wormley lehet a kezdő, cseréje pedig az idei 5. körös újoncunk Loudermilk. Heyward és Alualu helyzete nem kérdéses, mögöttük pedig korábban draftolt játékosaink, Isaiah Buggs és Carlos Davis vannak. Jó látni, hogy az elmúlt 3 évben hátsó körökben draftolt falemberek felé megvan a bizalom továbbra is és az előszezonban nem is teljesítettek rosszul.


LB fronton több változás is volt. Mindannyian a Watt szerződés lázában égtünk az elmúlt időszakban és a cikk írásakor még mindig semmi hír az aláírásról. Ennek ellenére Watt amikor már kötelező volt edzett a csapattal és a Bills ellen sincs akadálya a játékának. Másik oldalon alapvetően a tavalyi 3. körös Highsmith lesz a kezdő, aki azonban egy kisebb sérüléssel is bajlódik, így lehet nem látjuk az első forduló(k)ban. Helyettese egy veterán, aki a rotációba egy remek húzás volt. Melvin Ingram korábban a Chargers játékosaként nagyszerű szezonokat teljesített, főképp amikor elit passzisettetés volt a másik oldalon is. Most az elit passzsiettető adott Watt személyében, Ingram pedig a rutinjával sokat tehet hozzá. Szerintem ezzel Dupree pótlása mindenképp megvan, Highsmith pedig már tavaly bontogatta a szárnyait és nagyon jó formában volt az előszezonban is.

Középen szintén egy új arc: Joe Schobert érkezett a korábbi közönségkedvenc, a visszavonult Vince Williams helyettesítésére. Érdekes fejlemény volt, hogy Williams-et előbb kivágta fizetése miatt a csapat, ekkor úgy tűnt a Bush-Spillane páros kezd, majd Williams visszatért, nem sokkal később pedig visszavonult. Spillane több mérkőzésen is tesztelés alatt volt, de nagyon kijöttek a gyengeségei emberfogásban és inkább úgy döntött a FO, hogy egy rutinos játékossal kell megoldani ezt a Steelersben különösen fontos posztot. Így számíthatunk idén Bush sebességére és Schobert rutinjára középen.


Ami secondary-t illeti, nem vagyok ennyire lelkes. Safety poszton egyelőre nincs változás, pedig szívesen látnám többet a kispadon az évek óta alig fejlődő Edmunds-ot. Intő jel azonban számára, hogy a PS-ben ott van már Karl Joseph, akit a Raiders rakott ki a keretéből és ha nem látni javulást Edmunds játékában, akkor hamar 53-ba kerülhet az esetleges helyettese. Mellette Minkah helyzete megkérdőjelezhetetlen. 

CB poszton hasonló a helyzet. Van egy elit teljesítményre képes Haden, aki szerződése utolsó évébe lépett és minden bizonnyal el is köszönünk tőle jövőre. Mellette Nelson volt, akivel pedig nem tudtunk/akartunk hosszabbítani, ezért inkább kivágtuk. A helyén aztán az üresség, mire az utolsó héten érkezett az egészségesen egyébként nagyon ügyes Akhello Witherspoon a 49ers-től. Szerintem ők lesznek a kezdők, James Pierre pedig az első számú csere. Slot corner-ben az idén hosszabbító Cam Sutton-t látjuk, akit eredetileg szélső CB-nek szánt a vezetőség, de abban csúnyán megégett az előszezon során.


Ez a mérkőzés viszont nagyon nehéz lesz. A Bills remek formában van, az Allen-Diggs kapcsolat pedig gyilkos a gyengécske secondary miatt. Nagyon komolyan meg kell fogni Allent, ahogy tavaly a Bills-Steelers első félidejében sikerült. Persze ha az offense a szebbik arcát mutatja, akkor egy nagyszerű mérkőzést láthatunk. 


Update:

Watt új szerződése 5 év 122,1 millió, 80 millió garantált.

Felkészül Minkah Fitzpatrick!

SÉRÜLTEK:

Egyedül Alex Highsmith kérdéses, de teljes edzést tolt tegnap. Groin (ágyék) sérülése van. Ha pályára is kerül csak limitált snapszámban. 

Top