Steelers Rams a PO reményekért

Az elmúlt hetek legnehezebb feladata jön vasárnap, a Rams látogat ugyanis Pittsburgh-be. Az örökmérleg a Rams számára kedvezőbb (17-8-2), de Tomlin vezetésével eddig 3-0 az arány a Steelers javára. Legutóbb 27-0-ra nyert a Steelers 2011-ben. Az elmúlt hat pittsburghi mérkőzésen 5-1-re vezet a Steelers. Ezúttal azonban még a szokásosnál is nehezebb feladat jön. A tavalyi SB döntős 5-3-as mérleggel áll idén. Bár tavaly óta jelentősen visszaesett az offense több szegmensben (Rush offens csak a 20, a yard/carry pedig a 22. a ligában, tavaly mindkettőben a 3. volt még), mégis rendkívül veszélyes ellenfél, sőt a mérkőzés esélyese is. Jared Goff idén 61,1 %-os pontossággal dob, 11 TD mellé pedig 7 INT-t szedett össze. 86,8-as passer rating. A Rams offense 26,8 pontot átlagol mérkőzésenként és 298,8 passzolt yardal a liga 5. alakulata. A futás idén nem működik annyira, de azért a közel 100 yard mérkőzésenként (97,3) még így is majdnem 10 yarddal több, mint a Steelers offense. A Rams ráadásul bye week után van, előtte pedig Londonban verte a Bengalst 24-10-re. Erősen kezdték az évet, három győzelem a Panthers, a Saints és a Browns ellen. Ezután viszont három vereség jött, ráadásul a Tampa ellen például 55 pontot kaptak Donaldék. A Seattle és a 9 ers is megverte őket, majd jött a Falcons és az említett Bengals elleni győzelem. Nem igazán volt eddig meggyőző a Rams, de minden csapatrészében vannak kiváló játékosok. Ráadásul a múlt héten megszerezték a Jaguarstól Ramsey-t, aki ellen JuJu-nak rendkívül nehéz feladata lesz. Már ha egyáltalán JuJu tud játszani, de erről majd később.

Az egyetlen komoly hiányzó a californiai csapatnál Bradin Cooks lesz. De a WR állomány így is elég veretes. Cooper Kupp 792 yard és Robert Woods 471 yard bizony komoly problémákat okozhat a Nelson-Haden párosnak.

Első alkalommal tér vissza Alma materébe Aaron Donald, akinek biztosan nagyon emocionális mérkőzése lesz.

És hogy a Steelers mennyire készül Donald ellen?  Még az egyébként a liga élvonalába tartozó támadófalat is megvariálták. Mivel Donald legtöbb alkalommal a center baloldalán támad Feiler RT-ből átkerül az agyrázkódás miatt ezúttal is hiányzó Foster helyére LG-nek. Okorafor pedig kezdeni fog, mint RT. Okorafor legutóbb tavaly, a Broncos ellen játszott, akkor Von Miller 1 sacket és 4 QB siettetést mutatott be mellette. Most sem lesz könnyű dolga, mert Clay Matthews lesz vele szemben. Bár már nem éppen fiatal, idén nincs rossz éve az egykori kiváló passzsiettetőnek. Idén eddig 23 alkalommal sackelték az ellenfél irányítóját, igaz a Steelers OL, mindössze nyolcat engedélyezett az ellenfeleknek.

Ezen kívül is lesz még változás, elég csak ránézni a sérültlistára:

 

 

Elég elkeserítő, hogy idén mennyire sok a sérült a csapatnál, bár lehet csak azért ennyire feltűnő ez, mert az utóbbi években „elkényeztettek” minket a srácok, egészségükkel. Eddig ennyi mérkőzést hagytak ki:

Roethlisberger 7 games

-* Rudolph 1 game

Tuitt 3 games

Davis 7 games

Conner 2 games

Williams 2 games

Foster 2 games

Barron 1 game

McDonald 1 game

Nelson 1 game

Nix 6 games

Samuels 2 games

Washington 1 game

 

Sajnos pénteken már JuJu is limitált volt, pedig amúgy sem túl rutinos a WR állomány. Foster mellett 3 futó is out már hivatalosan, így a Samuels-Edmunds páros játszik ismét, remélhetőleg a múlt hetinél eredményesebben. Ha az offense meg tudja védeni Rudolphot, a LB sor tűnik a legsebezhetőbbnek.

Annak mindenesetre kicsi az esélye, hogy egy sokpontos mérkőzésen nyerjen a Steelers, de a kalapból valamit elő kell rántani, mert ha Rudolph folyamatosan Samuels felé passzol, nyerni biztosan nem fogunk. Rudolph mindössze 181,3 yardot passzol mérkőzésenként, igaz azt 66% körüli pontossággal. Bár talán a legtöbb rövid átadás fűződik a nevéhez. Persze ennek köszönhetően jelentősen vezetjük a YAC listát. Ezen a mérkőzésen Washingtonnak és Johnsonnak elő kell lépni, akárcsak a TE játékunknak.

A győzelem és a vereség között, egy jó védelem a döntő faktor. Bár a Rams és a Steelers védelme szinte yardokra pontosan ugyanúgy teljesít, a Pittsburgh-i front 7 azért hattal több sacket tudott bemutatni és 10-el több labdát is szerzett. Persze nem bízhatunk ebben mindig, de tény, hogy a hazaiak védelme jó formában van. Annak ellenére talán, hogy sokszor bizonytalanság látszik például a 3. kísérleteknél.

TJ Watt az elmúlt 7 mérkőzésen csinált legalább 1 sacket (Donaldnál ez 3 mérkőzés). Ráadásul a Rams offense talán leggyengébb pontja a támadófal jobb oldala. Havenstein és Blythe is verhető, ráadásul Edward és Allen a fal közepén elég jó matchup a remeklő Heyward és Hargrave páros számára. Most választ kapunk arra is, hogy hol tart Dupree, hiszen az öregedő Whitworth ellen meg kellene mutatnia magát, de azért mégis egy még mindig jó teljesítményt nyújtó LT vár rá. Everett és Higbee személyében két az átlagnál jobb TE is van a Ramsben, így Bushnak is mutatnia kell valamit, hiszen mostanában többször is nagyon gyenge volt emberfogásban.

A gyors passzokkal vigyázni kell, de ha nyomás van Goffon, akkor jöhetnek a labdaszerzések.

Néhány adalék a Steelers védelméről:

Felállások használata:

Nickel: 54.2%
3-4: 28.7%
Dime: 11.1%
1-5-5: 3.5%
3-5: 2.4%
Goal Line: 0.2%

Butler a snappek 32%-ban küld blitz-eket az ellenfél irányítója felé. Ez némi visszaesés, mert az év első 4 mérkőzésén, még 35,6% volt. Az agresszivitásból tehát kicsit visszavettek Bush-ék.

A DL összesen 30 alkalommal tudott nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára:

Cam Heyward: 15
Stephon Tuitt: 13
Javon Hargrave: 6
Daniel McCullers: 3
Tyson Alualu: 3

Ebből persze az is látszik, hogy Tuitt hiánya hatalmas űrt hagyott. Akárcsak abból az adatból, hogy 1-1 játékosnak, mennyi snapre van szüksége, hogy nyomást generáljon:

Tuitt: 12.5
McCullers: 12.7
Heyward: 16.6
Hargrave: 27.3
Alualu: 35.3

A linebackereknél a következőképp néz ki a két adat:

TJ Watt: 26
Bud Dupree: 18
Vince Williams: 4
Mark Barron: 3
Ola Adeniyi: 3
Devin Bush: 1
Anthony Chickillo: 1

 

Barron: 7
Williams: 7.3
Adeniyi: 7.6
Watt: 10.3
Dupree: 15.6
Bush: 17
Chickillo: 29

Érdekes, hogy Dupree-nek tavaly még 13,8 snap elég volt, idén mégis jelentősen javított játékán, persze elsősorban talán a futásvédekezésben látványos ez.

Ami viszont kifejezetten gyenge, viszont most a két TE-es felállásnál sokat számíthat, hogy hogyan fognak embert belső linebackereink:

Williams: 3/4 13 yards, 0 TDs 0 INTs
Bush: 9/13 83 yards, 3 TDs 1 INT
Barron: 10/15 88 yards, 1 TD 1 INT

 

Williams kevésszer van próbára téve, de Bush és Barron esetében is fejlődni kellene.

Végül nézzünk két adatot, a secondary kapcsán:

Artie Burns: 2/2 28 yards, 0 TDs 0 INTs
Kam Kelly: 4/4 49 yards, 1 TD 0 INTs
Cam Sutton: 4/11 29 yards, 0 TDs 1 INT
Mike Hilton: 7/12 95 yards, 2 TDs 1 INT
Minkah Fitzpatrick: 7/14 58 yards, 2 TDs 4 INTs
Steven Nelson: 8/15 99 yards, 0 TDs 0 INTs
Terrell Edmunds: 10/15 148 yards, 1 TD 0 INTs
Joe Haden: 16/27 191 yards, 1 TD 1 INT

Burns és Kelly adatai elég elkeserítőek, bár ezt láttuk már korábban. Sutton egyre jobb adatokat produkál, míg Fitzpatrick és Nelson hatalmas lökést adott ennek a védelemnek.

Milyen ratingel dobálnak az ellenfelek irányítói a DB-k felé:

Sutton: 7.0
Fitzpatrick: 61.0
Nelson: 74.0
Barron: 76.5
Haden: 77.9
Williams: 78.1
Hilton: 88.5
Bush: 93.9
Burns: 118.8
Edmunds: 121.0
Kelly: 157.3

Hilton az, aki visszaesett, neki mindenképp többet kellene mutatnia, különösen mivel ő is új szerződésért dolgozik. Sutton viszont eddig kész csoda. Biztosan többet játszatnám, bár a Haden-Nelson-Hilton trió azért kevés kockázatot jelent.

 

Összességében tehát elmondható, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de ha sikerülne ezt a mérkőzést hozni, akkor nagyon jó helyzetben várhatnánk a folytatást az AFC-ben. 

Top