Steelers @ Bills - E heti rangadónk

Érdekes mérkőzésnek nézünk elébe.. Holnap hajnali 2 óra 20 perckor ugyanis a tavaly még New Era Fieldnek nevezett buffaloi stadionban indul útjára a labda, a Bills vendégei leszünk ugyanis ezen a vasárnap esti rangadón. Csak, hogy érzékeltessük milyen jelentőséggel bír is ez idén, vessünk egy pillantást az AFC jelenlegi állására.

Nem kell messzire menni tehát, hogy a két csapat nevével találkozzon az ember. Szívet melengető érzés, hogy a Pittsburgh vezeti a konferenciát. A Buffalo nagy valószínűséggel meg fogja nyerni a csoportját, elnézést vizitáló Miami fanok, de ebben én még idén sem tudok hinni... hosszú évek után letaszítva a Patriots csapatát a trónról. Nyilván ebben nagy segítségükre volt Brady távozása, azonban az utóbbi három évben kétszer is másodikak lettek, míg a tavaly elért 10-6-os mérleg a legjobbjuk volt '99 (!) óta. Idén ha lehet még többre vihetik, hiszen most 9-3-al állnak, és rajtunk kívül jön még szembe a Denver, New England és Miami alkotta nem túl acélos hármas.

Hirtelen nem is tudom melyik oldalról kezdjem el megvilágítani a mérkőzést, azonban a jó választás a hazai oldal lehet, hiszen itt lényegesen kevesebb a történés mint a mi házunk táján.

A QB poszt mint tudjuk megkerülhetetlen tényező egy amerikai foci csapat életében és sikerességében. Ez a Buffalora szerintem fokozottan igaz. Josh Allen formájától nagyban függ, mennyire viszi ez a csapat. Idén a fiatal QB 3403 passzolt yarddal, 26 TD / 8 INT-vel áll a szezonban, ami már önmagában is elég impresszív, azonban ha kicsit a számok mögé nézünk, találunk még lenyűgözőbb dolgot. Ez pedig a következő: Allen produktivitása nem, hogy csökken, nő, ha érkezik a nyomás a védelem részéről, akár egy megnyert pass rush párharc, vagy blitz formájában. 71% és 67%-os pontossággal dobál ilyenkor, ahol ugyan utóbbi érték ugyan kicsit az átlaga (69,9%) alatt van, de még így is megsüvegelendő.

Arról nem is beszélve, hogy Allen 322 yarddal és 6 TD-vel csapata egyik legjobb futója. 6 TD-je konkrétan kettővel több mint amit az összes csapattársa együttvéve szerzett, úgy, hogy olyan futók vannak a csapatban, mint Devin Singletary (1), Zack Moss (3) vagy TJ Yeldon (0). Allen játéka tehát több szempontból is problémát jelenthet, a nyomás kezelése, a futójátéka, a hand off-ok vagy éppen a passzjáték kapcsán.

Apropó passzjáték. A Billsnél 9 olyan játékos van, aki már több mint 12 elkapást jegyzett a szezonban. A Steelers oldalán ez a szám 7. Nagyon jól szét tudja szórni a labdákat a csapat, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 13 különböző játékos kapott el TD passzt a brigádban. Nálunk ez a szám 5, összességében 1-el több passzolt TD-vel. Természetesen az újonnan igazolt Steffon Diggs viszi a prímet yardokban, már most 1000 felett jár. Rajta kívül azonban Cole Beasley, John Brown, Gabriel Davis, Tyler Kroft, Dawson Knox, Devin Singletary, Isiah McKEnzie és Zack Moss is veszélyes elkapásokból. 

A Tremaine Edmunds és Tre'Davious White vezette védelem idén is hozza a szintet, ami érdekes lehet számunkra, hogy kifejezetten jó szezonuk van, ha 10 yardnál rövidebb passzjátékokat kell levédekezniük, ami számunkra nem annyira jó hír, de erről majd pár sorral lejjebb. Egy ismerős arcot is kereshetünk majd a Bills rotációs védelmében, special team-jében, 44-es számmal Tyler Matakevich-et.

A Billst elkerülte a Covid, sérült listájukon a csere safety Jaquan Johnson szerepel csak, ő ki is hagyja a találkozót. 

Térjünk is át a mi oldalunkra. Újabb rövidebb hét, talán pislákolni látszik a fáradstág, azonban nem pihenhetünk! 

Offense: James Conner immáron újra egészséges, covid free, így bevethető lesz a mérkőzésen. Kell is az ő jó játéka, ő az egyetlen futónk aki jelenleg még normális futás per yard átlagot tud felmutatni... Visszatérése nem jelenti azt, hogy egyből működni is fog a futójáték, de, hogy vele van jelenleg a legjobb esélyünk erre, az is biztos.

A running game haldoklása elég szembetűnő, főleg ha megnézzük milyen mennyiségű passz kísérletet vállaltunk az elmúlt 6 meccsen, ezek a számok sorozatban 32, 42, 46, 46, 51, és 53!!!! Mindezt egy 38 éves irányítóval, aki tavaly egy évet kihagyott dobó könyökének műtétje miatt... Nem egy életbiztosítás ez a taktika, lássuk be.. és ha már passzjáték, Ben passzainak idén 72%-a kevesebb mint 10 yardot tesz meg a levegőben. Helló Buffalo short pass defense =/ .... Idén 2,29 másodperccel Roethlisberger az aki a leggyorsabban szabadul a labdától az irányítók közül. Mondjuk nem is vitték földre immáron november 1 óta, ami szintén egészen hihetetlen.

A passzjátékoknál elengedhetetlen lesz a dropok elhagyása. Sajnos az utóbbi két mérkőzsen nagyon szembetűnő volt, hogy nem koncentrálnak megfelelően elkapóink, így hirtelen a liga élén találtuk magunkat elejtett labdák tekintetében (33). Itt Ebron és Johnson viszi a prímet 10 és 7 labdával, azaz az esetek több mint felében ők ketten hibáznak. Ezeket muszáj lesz kiküszöbölni, hiszen ha ezen a mérkőzésen is 3/4 arányban rövid passzokkal szeretnénk operálni egy olyan védelem ellen akik ezeket a szitukat kifejezetten jól fogják, akkor az ejtések egyáltalán nem férnek bele.

Támadó oldalon nincs hiányzónk, Conner és Pouncey is visszatérnek.

A védelem oldalán éppenhogy más szempontból akadnak problémák. A defense teljesítményére még Bush, Dupree egész éves, illetve Spillane vagy Haden aktuális kiválásával sem lehet panasz, azonban a linebacker sor elég furán nézhet ki a mai mérkőzésen. A csapat kénytelen volt IR-re tenni Spillane-t a térdével, három hetet biztosan kihagy. A jó Vince pedig Covid listára került, így a mai mérkőzésen ő sem játszik. A kezdőben ennek megfelelően a nemrég igazolt Avery Williamson kezdhet,

akinek ugyan nem a pass coverage az erőssége, futás ellen azonban egészen jó. Mellette akár Marcus Allen (S,ILB)

vagy Ulysses Gilbert (ILB) is szóhoz juthat, de erre a meccsre a gyakorló csapatos Tegray Scales (ILB) is aktiválva lett. Érdekes lesz, biztos ami biztos. Haden biztosan kihagyja a találkozót, Nelson azonban bevethető. Valószínűleg Sutton lesz a másik szélső CB ma is. Dupree hiányában Highsmith élvezi a bizalmat, az előző mérkőzésen nyújtott 3 QB siettetése elég biztató kezdés volt.

Továbbra is muszáj bíznunk a védelem kiváló játékában, a fokozódó offense problémák mellett pedig ez még hangsúlyosabb lesz, főleg az AFC egyik legjobb csapata ellen, ráadásul idegenben. Nem igazán nekünk áll a zászló, pláne egy Washington elleni hazai vereséget követően, de ezt akár még előnyünkre is fordíthatjuk. A jó kezdésben feltétlenül bízhatunk, mi ugyanis másodikak vagyunk a ligát tekintve az első félidei pontkülönbséget nézve, mondjuk a BUF sincs sokkal lemaradva, ők ötödikek. A második félidő is közel hasonló, azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy a Bills itt már sokkal rosszabb helyzetben van, főleg azért mert a harmadik nyegyedeket rendre leadják az ellenfélnek... 

Ami az időjárást illeti, a forduló rosszabb meccsei közé sorolják ezt az előrejelzések ebben a tekintetben, fagypont körüli (inkább pozitív irányba) hőmérséklet, 40% esély a csapadékra... 

A találkozó 2.20 perckor kezdődik, sok kávéval és kellő adag nyugatatóval lehet készülni, előnyben aki nem dolgozik holnap, többiek álmosan, bár remélhetőleg egy újabb győzelem mámorában kell, hogy végigvigyék a napot és az este 8-ig való hazaérkezést. #HEREWEGO

 

Top