Offseason Összefoglaló

Sziasztok,

Talán most volt a leghosszabb olyan időszak, amikor nem jelentkeztünk szinte egyáltalán semmilyen új olvasmánnyal, beszámolóval a holtszezonban. Engedjétek meg, hogy ezzel kezdjek, és elnézést kérjek Tőletek szurkoló társak. Olybá tűnik, sajnos a koronavírus nyújtotta bizonytalanság rányomta a bélyegét az oldalra, és ránk is. Akármennyire is igyekeztünk március óta együtt élni a helyzettel, a munkáink és privát életünk okozta új kihívásokkal, ennek az időszaknak sajnos a Steelers.hu oldal látta kárát. Azonban erőforrásainkat kötelezően át kell csoportosítsuk, hiszen indul az új szezon, nem fér bele már a töketlenség, és az, hogy ne jelentkezzünk hétről hétre minimum egyszer. Nagyon érdekes szezonnak nézünk elébe, talán jósolni sem lehet, hogy egyltalán miként fognak majd mérkőzéseket tartani napjaink Amerikájában, a koronavírus által kikényszerített "buborékban", és a Black Lives Matter egyre csak tornyosuló árnyékában.



Azonban mielőtt elkezdenénk a felkészülést az első mérkőzésünkre, mindenképp csokorba szerettük volna szedni számotokra a csapattal kapcsolatos legfontosabb eseményeket, melyek körül ölelték a felkészülést a 2020-as szezonra. A tejesség igénye nélkül, hol kronológiai, hol jelentőségbeli szempontokat figyelembe véve nézzük, hogyan alakult a Steelers számára eddig az új év.

A 2019-ben produkált 8-8-as mérleg cseppet sem mondható rossznak, tekintve ha azt nézzük, hogy elég sok sérülés súlytotta a csapatot az év elején, és a közben. Bármely csapat megérezte volna legjobb játékosainak hiányát, nos, nálunk a veterán irányító Ben Roethlsiberger, a fiatal futó James Conner, a még fiatalabb elkapó Juju Smith-Schuster, és a védőfal oszlopos tagja, Stephon Tuitt összesen 34 mérkőzést hagytak ki a szezonban. A legnagyobb probléma természetesen Roethlisberger kiválása volt, hiszen egy jó irányító nélkül mit sem ér egy NFL csapat. Kiesésével Mason Rudolph-ra és Duck Hodges-ra maradt a karmesteri pálca, sajnos ők azonban nem mindig bírták el ezt a terhet, sőt, ha mondhatom, a legrosszabbkor zuhantak a legmélyebbre. 3 mérkőzéssel a szezon vége előtt 8-5-ös mérleggel abszolút a saját kezünkben volt a playoff részvételünk, azonban az ezeken a mérkőzéseken elszenvedett vereségek megpecsételték sorsunk. Újfent nem jutott rájátszásba a csapat, immáron sorozatban második éve.

A Kansas City Super Bowl győzelme után pedig már csak reménykedhettünk abban, hogy sikerült egyben tartani, vagy netán erősebbé varázsolni a csapatot, ami az utóbbi időben cseppet sem könnyű feladat a fizetési sapka szorításában. Saját szubjektív véleményem alapján sikerült jó munkát végeznie a front office tagjainak, a lehetőségekhez képest. Természetesen voltak fájdalmas távozók, ugyanakkor érkeztek kifejezetten hasznos, bizakodásra okot adó (és reméljük azt játékukkal alátámasztó) új arcok.

Na, de talán haladjunk szépen sorban. A szezon végeztével Ramon Foster guard bejelentette a visszavonulását. A korábbi draftolatlan játékos 2009-től 2019-ig 10 éven át szolgálta a csapatot jóban, rosszban, az egyik legkedveltebb, és játékostársaiért, a liga játékosaiért sokat tévő személyisége bizonyosan hiányozni fog az öltözőből.



A távozók között meg kell említenünk a következő játékosokat:
BJ Finney OL (Seahawks)
Artie Burns CB (Bears)
Sean Davis S (Washington)
Javon Hargrave DT (Eagles)
Nick Vannett TE (Broncos)
Tyler Matakevich LB (Bills)
Mark Barron LB (Broncos)
Anthony Chickillo LB (Saints)
Johnny Holton WR (Giants)

Közülük - azt hiszem egyetérthetünk - Javon Hargrave távozása fáj a legjobban, egyszerűen nem tudtuk őt, és a tavaly kirívóan jó szezont produkló Bud Dupree-t (OLB) (68 szerelés, 11.5 sack, 4 kierőszakolt fumble, 16 negatív yardos szerelés) egyszerre megtartani.



A FO Dupree-ben látta a nagyobb potenciált (vagy a LB sorban a kisebb merítési lehetőséget...), így idén egy franchise tag alatt mutathatja meg, hogy nem egy éves csodáról kell beszélnünk vele kapcsolatban. Természetesen a csapat lehívta az időközben az év egyik (szerintem) legjobb védőjékosává kinövő TJ Watt ötödik éves opcióját, aki az év végeztével minden bizonnyal számíthat egy masszív szerződés hosszabbításra. Természetesen ezt befolyásolja Heyward hosszabbítása is, amivel az egyik legjobban fizetett 30 év feletti védővé tettük őt, de annyi baj legyen, megérdemelte.

Távozóként említhetjük még RYAN SHAZIER-t, aki a napokban jelentette be visszavonulását. A srác utóbbi évei mindannyiunk számára példaértékűek lehetnek! A 2017-es szezonban elszenvedett gerinc sérülése után már az is csodaszámba ment tőle, hogy egyáltalán újra megtanult járni. Szinte minden mérkőzésen ott volt a csapattal, bíztatta a fiúkat, segített ahol tudott (főleg a tavaly draftolt Devin Bush képzésében). A csapat is a szervezetben tartotta, idén azonban nyilván a koronavírus járvány elérkezésével egyre biztosabbá vált, hogy nem tud a kötelékben maradni. Más utakon folytatja az életet, nagyon sok sikert kívánunk neki a továbbiakvan az élet minden bármely területéről legyen is szó.



Érkezők terén a csapat egy csere útján megszerezte a rivális Baltimore Ravens védőfalemberét, Chris Wormley-t. Ezután még három játékost szerződtettünk, akik:
Eric Ebron TE
Stefen Wisniewski OG
Derek Watt FB



Ebron érkezésétől személyszerint én sokat várok. Egy egészséges, újra (remélhetőleg) csúcs közeli formába lendülő QB-val szerintem még mindig elképesztő dolgokra lehet képes, főleg ha a két évvel ezelőtt mutatott formáját nyújtja. A friss Super Bowl győztes Wisniewski rutinja mindenképp kellett a támadófalba Foster és Finney távozásával. Derek Watt pedig öccséhez TJ-hez csatlakozhat a legjobb amerikai futball csapatban, mi kell még? :D Viccet félretéve, egészen jó full back, Roosevelt Nix-et muszáj volt minősgében pótolni, ez azt hiszem sikerült.

A draft során a következő játékosokat szerződtettük:
Chase Claypool WR
Alex Highsmith LB
Anthony McFarland RB
Kevin Dotson OL
Antoine Brooks S/ LB
Carlos Davis DT



Claypool és Highsmith minden bizonnyal év elejétől kezdve fontos feladatokat fognak kapni, míg a többiek fokozatosan juthatnak majd szerephez, és teljesítményüktől függően még annál is nagyobb részesedéshez a játékokból.

A csapat újra szerződtette a korábban elküldött, de új csapataiktól elküldött Sean Davis-t, Josh Dobbs-ot, illetve lecserélte a punter Jordan Berry-t a veterán Dustin Colquitt-ra.

Ami az edzői stábot illeti, nagy változásokat nem tudunk bejelenteni, továbbra is Mike Tomlin a HC, Keith Butler a DC és Randy Fichtner az OC. Azonban.
A csapat kinevezte Matt Canada-t QB coach-nak, mely a híresztelések alapján új impulzusokat jelenthet a támadójátékban, csakúgy mint az újonnan kinevezett WR coach Ike Hilliard szerepvállalása.


------------------------

Nyilván a legfontosabb kérdés idén, hogy hogy van Roethlisberger bal karja, könyöke. Ben márciusban töltötte be a 38. életévét. Big Ben a 2020-as szezonban fellépő irányítók között elég előkelő helyet foglal el, hogyha azt nézzük, hogy milyen idősen játszik valaki a ligában. Két éve vezette a ligát passzolt yardokban, pedig állítólag már akkor is sérült könyökkel játszott. A tavalyi szezon után tisztán látszik, hogy a veterán QB nélkül nem igazán lesz esélye a csapatnak a rájátszás közelébe jutni. Big Ben a hobo stílust egészen addig a pillanatig tartotta fenn, amíg nem tudott újra valid NFL kaliber passzt adni csapattársainak. Köszönjük, hogy megkímélt Bennünket ettől a látványtól az év hátralévő részére.. :)



Ben színre lépésével szint lépést várhatunk a Conner, Juju párostól is, akik szerződésük utolsó évébe léptek, muszáj megmutatniuk, hogy érdemesek egy új szerződésre. A új szerződésbe fektetett reményüket persze teljes mértékben keresztülhúzhatja a sok év után jövőre várhatóan csökkenő fizetési sapka.

Idén minden bizonnyal még nagyobb szerep fog hárulni Benny Snell RB-re, vagy éppen az elkapókra Jujura, Washingtonra, Johnsonra vagy éppen az újonc Claypool-ra. Anthony McFarland idén draftolt futónk pedig Conner és Snell hátáról veheti le a terhet majd.

A támadófal helyzete kicsit változott csak meg, ugyanakkor úgy néz ki Matt Feiler (tavaly RT) tölti majd be Foster megüresedő helyét a bal guard posztján. Jobb oldali tackle-ként pedig vagy Banner vagy Okorafor léphet elő.

TE posztot Ebron és McDonald meg fogják oldani, effelől ne legyen kétségünk, Gentry pedig blokkolhat majd a futóknak.

Védő oldalon egyedül Hargrave pótlását kell 1/1-ben megoldani, Heyward és Tuitt közé kell valaki, aki szintén tud pusztítani. LB sorban Dupree és Watt tavalyi teljesítményével maximálisan kiegyeznénk szerintem, a belső LB pozíciójában pedig Devin Bush-tól kell a másodéves szintlépés, ebben Vince Williams lehet a segítségére. A hátsó alakzatban nincs változás, Haden, Hilton, Nelson, Fitzpatrick és Edmunds lesz a kezdő.



Boswell tavaly visszatért remek formájához rúgó poszton, idén ott folytathatja ahol tavaly abbahagyta. Colquitt puntolhat idén.



---------------------------
Mint talán észrevettétek, direkt nem tettem említést, csak a cikk elején a liga idei lebonyolítását nagyban befolyásoló koronavírusról. Azt hisztem teljesen értelmetlen lenne bármiféle jóslatokba bocsátkozni a kimenetellel kapcsolatban. Az biztos, hogy az első mérkőzések érdekesek lesznek, hol üres, hol szórványosan telt stadionokkal, mesterségesen generált hanghatásokkal. Új helyzethez kell alkalmazkodnia a csapatoknak, rendhagyó szezonnak nézünk elébe.

Hamarosan érkezik az első forduló beharangozója, illetve a csapat fül frissítése a legújabb arcokkal, addig is kitartást Mindenkinek! :)



Top