Merry Christmas from Steelers

Megkésve bár, de megkapták a Steelers szurkolók milliói a hőn áhított győzelmet és vele az AFC North trónját 2020-ban. 

Azonban az ünneplés előtt emlékezzünk meg egy tragédiáról is, a találkozó megkezdésekor a csapatok közösen emlékeztek az elmúlt héten elhúnyt Kevin Greene-re. A Steelers és más csapatok, egykori passzsiettetője akinek Cantonban aranyszoborral állítottak emléket a visszavonulása után, 58 évesen, fájdalmasan korán hagyta itt a nagy Football családot. Isten nyugosztalja.

A találkozó az elmúlt hetek megszokott menetrendjében indult. 3 & out a Steelers részről, és egy gyors pontszerző drive a vendégektől. 

Az első félidő nagyjából hasonlóan zajlott. Teljes fogalmatlanság az O és próbálkozás, néha sikerrel a D oldalon. 

A néha sikerben természetesen ismét TJ Watt volt az egyik főszereplő. Ki is lehetett volna más. A vendégek rutinos irányítójának kezéből úgy verte ki a labdát, hogy azt végül a Steelers játékosa tudta összeszedni és majdnem a célterületig vissza hordani. Ez adott egy pici lökést, de csak annyit, hogy a támadó egység nem fulladt meg már a találkozó elején. 

Aztán a szünetben történt valami az öltözőben. Nevezhetnénk karácsonyi csodának is, de Kurt Russelt (aki látta a Karácsonyi Krónikák c. filmet tudja miről beszélek, aki nem az sürgősen pótolja) nem látták a Heinz Field környékén. A játékosok a találkozó után elmondták, hogy Ben tartott egy beszédet, ez lehetett az ami valami pislákoló lángot felébresztett, ami beindította a diesel motort, mint a hidegindító a mínuszokban. A második játékrész teljesen az első ellentettje volt. A D teljesen kikapcsolta a Colts O játékát, míg a Pittsburghi támadógépezet, bár néha fájdalmasan csikorogva, de elkezdett ketyegni. 

Az egyik legizgalmasabb végjátékot hozta el idén a találkozó és vele talán a legfontossabb győzelmet. 

Nézzünk kicsit mélyebbre. 

Már sokadik mérkőzés óta látjuk azt, hogy a nyitó drive-ból, amit napok alatt tudunk az ellenfél elemzésével felépíteni, gyakorlatilag 0 vagy bőven 10 yard alatt tudunk csak haladni. Ez egyértelműen valami nagyon rossz háttérmunkát mutat. Hiszen egy jó kezdés megalapozhatja a teljes meccs hangulatot, főleg amikor amúgy sem megy a szekér. Amennyiben szeretnénk bármi többet a szezontól, itt bizony előre kell lépni. 

Futás, mármint a nem létező futás. Tudom Tomlin elmondta nem így van felépítve a rendszer, nem akarunk 20-30 carry-t adni, de még 80-20% arányban sem elosztani a passz és a futás playeket. Mi passzolunk. Persze pubi, csak a passzhoz kell, hogy ne tudja a védelem már hamarabb mi lesz a játék, minthogy Ben behívja. Lassan ott tartunk, hogy a LoS-on az ellenfél védői mondják el a mi támadóinknak mit is kell játszani. Sajnos a futó állományunk nem képes ezt a mély gödröt betemetni. Conner felé megvolt a bizalom, de sokat sérült és egyszerűen nem jól olvassa a blokkokat. A többiek még az elején járnak, de látszik, hogy csak mint kiegészítő ember lehetnek bármely NFL csapat tagjai. A fal pedig Munchak óta egyszerűen elfelejtett futást blokkolni. Tutira volt neki egy olyan villantó izéje mint a MIB-ben Will Smith-nek. A PO-ra ha nem is elit szintre, de valamennyire ezt vissza kell tornázni, mert a 7-8 futójáték kevés lesz. Már Csak az óra kontroll alatt tartása miatt is. 

Elkapók. Hát igen. Hatalmas tehetségek, még nagyobb egóval. Az elmúlt meccseken folyamatosan sültkrumplit ettek az oldalvonalnál tutira, mert ennyi droppot más csapat 2-3 szezonban hoz össze, mint mi az elmúlt 3-4 meccsen. Azonban a sültkrumpli elfogyott a meccs felére és DJ hosszú elkapása megmutatta, hogy ha végre megfogják a labdákat, megküzdenek érte, akkor szinte nincs olyan védelem aki le tudja védekezni ezt az elkapósort. Amint varázsütésre eltűntek a droppok, mármint a sima labdák elejtései, úgy hirtelen megjött az önbizalom és Ben meg merte dobni a passzokat. A WR-ek meg elkapták. Persze voltak vannak mindig olyan alkalmak amikor egy egy csatából nem tudnak győztesen kijönni, de az ezen a szinten elvárható, hogy a tiszta játékos felé megdobott labdák a bíró kezébe kerüljenek, a játékostól, és ne egyből a földre. 

Ben, na hát Ő Ben. öreg mackós és picit primadonna. Ennek ellenére bármennyi hibája is jön ki egy vezér. Ahogy már írtam a félidőben helyre tette a fejeket, miért csak most nem értem, de már mindegy. Azt is tudjuk, hogy jó pár hete a műtött könyöke nem tökéletes. Azt is, hogy a térde is fáj. Azonban aki ennyi ütés után, amit Ő benyelt már az elmúlt években még a pályán van az nem lehet más csak űrlény, vagy Ben Roethlisberger. Voltak pontatlan és veszélyes passzai, most megúsztuk. Voltak azonban szép játékok amivel beindította a motort. Pletykálnak valami playhívás átvételről, de ezt sosem tudjuk meg, vagy majd csak sokára, hogy ki hívta az első és ki a második félidőben a playeket. Aki az elsőben és előtte 3,5 meccsen az legyen szíves soha többet. 

A védelem. 

Megijedtünk az elején, mert a támadók mindent megtettek, hogy teljesen kifullasszák az egységet megint. Aztán szépen játékban maradtak és kulcs stoppok jöttek, labdaszerzés és egy INT amellyel majdnem lezártuk a találkozót. Ez az egység az ami ha felmegy a pályára a világon minden Steelers szurkolót elönt a béke és a nyugalom, csak a csettintésre vár, hogy ez igen, megint milyen szépen csinálták. 

A védelmen belül pedig van egy még magasabb szint TJ Watt. Dupre kiválásával aggódtunk, hogy elveszett lesz, nyugodtan kettőzik majd. Erre ugyanúgy terrorizál, ugyanúgy szerel a Los mögött és szerzi a sack-ket. Számunkra nem kérdés ki az év védője, de biztosan lesznek akik nem úgy látják majd ahogyan mi. Ennek ellenére nekünk biztosan Ő lesz a DPOY. 

A futás ellen sajnos a várt szintre gyengültünk, de ezt tudtuk. Olyan szintű játékosok estek ki az LB sorból, hogy azt más csapat sem bírná el, ennél sokkal jobban meggyengülnének. A Steelers azonban a next man up filozófiával elővesz olyan srácokat akik máshol lehet simán lehetnének kezdők, de nálunk csak a gyakorló csapatban tanulnak és 3-ik 4-ik emberek. Most azonban bizonyítanak, hogy bár a mi mércénk szerint nem Steelers szint, de mindenképpen a liga közepénél jobbak a posztjukon. 

Még 1 találkozó van hátra az alapszakaszból, a Cleveland gárdájához utazik a csapat. Nem lesz egyszerű meccs, mert a vendéglátóknak nagyon fontos a győzelem. Nekünk értelem szerint már nem. Kíváncsian várjuk, hogy teljes csapat áll majd ki, vagy bőven lesz cseresor, és sokan kapnak pihenőt?

Top