Kemény menet a rájátszásért

Bills @ Steelers

Ismét Sunday Night Football, mert újra divatos lett a Steelers. Ráadásul két remek védelem találkozik, ahol az dönthet, hogy melyik támadóegység tud jobban élni a lehetőségekkel.

Egy héttel ezelőtt a Bills kordában tartotta az idén félelmetes Ravens offense-t.  A Buffalo kevesebb mint 300 yardot engedélyez az ellenfeleknek mérkőzésenként, ez a harmadik legkevesebb a ligában. Mindezt úgy, hogy korábban a legtöbb támadóyardot összehozó Cowboys vendégei is voltak. Legfőképpen a levegőben hatékonyak a Bills védői, mindössze 195 yardot engedve mérkőzésenként. 

Nem könnyű haladni a Bölények ellen, de azért nem reménytelen. 4,6 yardot engednek kisérletenként és a 8. legtöbb elhibázott szerelést mutatják be. Két héttel ezelőtt például Elliott mutatott be egy 30 yardos futás, 4 elrontott szerelésnek köszönhetően. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy általában a 4-3-as frontot használó csapatokkal szemben, rosszabbul megy a futás Pittsburghben.

Ha 4-2-5-öt játszanak sem sokkal jobb a helyzet, mert Edmunds és Milano is jól teljesít idén. A Bills védelme a 2. legkevesebb pontot engedte, idén mindössze négy csapat jutott 20 pont fölé ellenük. És tovább fényezve őket, a 3. kísérleteket a hatodik legkevesebb alkalommal csinálják meg ellenük. 

A levegőben sem lesz könnyebb. Mindössze 12 TD-t csináltak ellenük, ez a 3. legkevesebb a ligában. Ebben a jó passrush is a segítségükre van, hiszen már 38 sacknél jár a védelem. 15 Buffalo védőnek van már legalább egy sack-je. Ez nagyon komoly szám, hogy mennyire, azt jól kifejezi, hogy 11 Steelers játékos osztozik 48 sacken, ami a legtöbb az egész ligában.

A belső nyomás is nagyon erős, Jordan Phillips 7,5 , Ed Oliver pedig 5 sacknél jár. Előbbit tavaly a Steelers is megpróbálta megszerezni, de végül a claim rangsorban előrébb járó Bills csapott le rá. Év végén FA lesz és jó megoldás lehetne Hargrave pótlására, akinek maradására pénzhiány miatt elég kevés esély mutatkozik. 

A vendégek védelmében változatos blitz-ek vannak, a 11. legtöbb alkalommal küldenek a védőfalnál több embert az ellenfél irányítójára. 

És a legjobbak, talán a secondaryben. 9 interception-jük van, ebből 4-et Tre White szerzett. Összesen 26 20+ yardos passzjáték volt ellenük, az ebben ligaelső 49ersnek csak 25. 

És ha mindez nem lenne elég, remekül tudják rotálni is ezt a védelmet, hiszen akár Lotulelei DT, akár Alexander LB vagy Shaq Lawson OLB játszik, a minőség nem romlik.

Igazából ennek a védelemnek nincs gyenge pontja, de azért haladni muszáj ellenük és ha sikerül Hodges-nek gyors passzokkal operálnia, akkor a YAC számokban a Steelers elég jó. Washington és Johnson is sok yardot tud szerezni elkapások után és talán kihozni valamit az elrontott szerelésekből. JuJu és McDonald nem játszik, így ismét Vanett lesz az első számú TE és talán a támadófalban azért lehet bízni. Valószínűleg Conner sem játszik, így a Samuels, Snell, White, Edmunds kvartett mutathatja meg magát.

A remek védelemhez tartozik egy eléggé kiszámítható offense. Ugyanakkor ez az offense képes nagy mérkőzéseket játszani. Ez persze főképp Josh Allenen múlik, illetve a Bills támadófalán. Allen kevesebb mint 60%-os pontossággal passzol, ami a liga egyik leggyengébb ilyen mutatója. Összehasonlításképp Kyler Murray 64,1; Kyle Allen 62,2 és még Andy Dalton is eléri a 60 %-ot. 17 TD mellett 8 int-je van. A 7. legtöbb alkalommal sackelték és ez lehet a nagy matchup számunkra. A Bills támadófala nem az igazi és hasonló ellen már játszottunk mostanában. Talán a Rams falát tudnám ide példának felhozni, annak 4 sack és számtalan backfielden történt szerelés és siettetés lett a vége. Múlt héten pedig Murray esetében láthattuk, hogy futó irányító ellen is tud játszani a védelem hatékonyan. 

És ha már a védelem szóba került. Ahogy említettem a liga legtöbb sack-jét mutatta be a csapat, a második legtöbb 18 interception (Pats 21), a második legtöbb kiharcolt fumble 15 (SF 20) és a második legtöbb megszerzett fumble 15 (Sea 16). 

És ez nem a véletlen műve, különösen annak fényében nem, hogy az (PFF) elit teljesítményű Tuitt már rég IR-en, de Heyward és T.J Watt parádéját öröm nézni hétről hétre,  Dupree és Hargrave ihletett formában van utolsó évükre és a secondary régen volt már ennyire hatékony. Nem volt ez persze mindig így, de érdemes összehasonlítani a számokat. Az első 5 mérkőzésen idén 22,8 pontot kapott a Steelers, 355,6 yardot mérkőzésenként és a 3. kísérletek 41,8%át megcsinálták az ellenfelek. Az utolsó 8 mérkőzésen viszont 16 pontot hoznak össze az ellenfelek, 283 yarddal és csak 32%-os 3. kísérletekkel. Rendkívüli javulás. És hogy ez mennyire összefügg a jövő évi első körös safety-nk Minkah Fitzpatrick játékával, azt jól mutatja, hogy a 3. hét óta 16,5 pontot átlagolnak az ellenfelek és csak 189,7 yardot tudnak passzolni az irányítók. 

Ugyan a mérkőzés a védelemről fog szólni, a legnagyobb kérdőjel azonban Devlin Hodges játéka lesz. Az egykori Samford játékos kezdőként mindhárom mérkőzését megnyerte. Ránézésre nem is reménytelen játékkal. Amikor kellett jöttek a hosszú passzok, vagy éppen a 3. kísérletek. 

Hodges első alkalommal játszik főműsoridőben, úgyhogy most lehetősége lesz megmutatnia magát egész Amerika előtt. Érdekesség, hogy a Bills 2007-ben játszott utoljára az NBC SNF kamerái előtt. 

Sokáig kutattam, hogy mikor nyert utoljára a Bills a Steelers ellen és egészen 1999-ig, az 5. hétre kellett visszamenni. Akkor még egy bizonyos Kordell Stewart nevű úr volt a Steelers QB-ja. Egy amolyan futó QB-s időszak volt ez. 

Top