Indul a 2023-as évad

Steelers vs 49ers

A héten elkezdődik a 2023-as NFL idény, a Steelers pedig ezúttal hazai pályán kezd, ráadásul az NFC egyik legjobbja, a tavalyi főcsoportdöntős San Francisco 49ers ellen. 
Mielőtt a mérkőzés beharangozóját elkezdem, nézzük meg mi történt a tavaly 9-8-as alapszakasz óta.
A könnyebbség kedvéért, nézzünk körül posztonként:


QB
Kenny Pickett, tavalyi első körös draft, jött, látott és győzött. Sikerült bizonyítania, hogy többet várhatunk tőle, mint azt az elemzők gondolták. Abban azért viszonylag egységes volt az álláspont, hogy kiváló egyetemi focista volt, félő volt azonban, hogy a kora miatt már nem tud fejlődni, a szokásosnál kisebb keze miatt pedig nehezen birkózik majd meg az időjárási körülményekkel. Nos előbbiből sok példát láttunk tavaly, utóbbiból keveset. Nem volt tökéletes az idény, de a playbook is elég unalmasnak és nem túl QB barátnak tűnt. Éppen ennek ellenére is majdnem összejött az első évében rögtön a rájátszás. Idén fejlődést szeretnénk látni tőle, pontosan ahhoz hasonlót, mint amit az előszezonban láttunk. Azt nehéz lenne felülmúlni, vagy kiterjeszteni egész negyedekre.
A cserék Trubisky és Rudolph, remélem keveset látunk belőlük.


RB
Najee Harris, aki tavaly sokszor került a céltáblára, mint első körös pick, valóban többet várt tőle a szurkoló. Azonban nagyon nehéz dolga volt, mert sokszor a támadófal semmijen lyukat nem tudott nyitni, de azért ő is néha rossz megoldást választott. Két ezer yardos szezon után azonban bőven bízhatunk benne, hogy Pickettel együtt vezérei lesznek a Steelers offense-nek.
Jaylen Warren, sokaknak megfordult a fejében, hogy akár ő is kezdhetne Harris helyett. Én magam nem vagyok ezen a véleményen, de tökéletes kiegészítőember a draftolatlan Warren. A földön nagyon veszélyes, ráadásul majdnem 5 yardot átlagol futásonként. Az előszezonban bombaformában volt, nem is nagyon kellett szerepeltetni, mert annyira látszott rajta, hogy jól pörög. McFarland Jr. szintén nagyon jó előszezont hozott. Korábban voltak olyan szakértők, akik feleslegesnek tartották a Steelers rendszerében, de most mindenképp jár neki az esély.


TE
Pat Freiermuth, nem sokat láttuk az előszezonban, amikor azonban játszott néhány snappet, jónak tűnt a kontakt Pickettel. Bízhatunk benne, hogy sikerül fejlődnie és elkerülik azok a fránya agyrázkódások.
Darnell Washington, tavalyi NCAA bajnok a Georgia Bulldogs-al. Meglepő volt, hogy a 3. körig csúszott, de bizonyos orvosi problémák miatt hagyták csúszni a csapatok.
Connor Heyward, FB-ként is bizonyította, hogy lehet rá számítani, ráadásul már tavaly is fontos elkapásokkal vette ki a részét a csapat parádés év végi játékából.


WR
Diontae Johnson és George Pickens, a két kezdő WR, akik jól kiegészítik egymást. Johnson dropson időszaka talán már a múlté, persze ebben teljesen biztosak nem lehetünk. Pickens viszont berobbant tavaly, és idén az edzések során is parádésan játszott. Hatalmas izgalommal várja az NFL társadalom, hogy hogyan teljesít idén.
Melléjük Allen Robinson II érkezett szabadügynökként, aki korábban Chicago-ban remekül játszott, de azóta 1-2 évben sok problémával küzdött. Ennek ellenére, ha itt otthonra lel, meghatározó tagja lehet a WR egységnek.
Ráadásul még egy fontos erősítés...tavaly draftoltuk a speedster Calvin Austint III, aki egy sajnálatos sérülés miatt kihagyta a teljes tavalyi évet. A sérülése a sebességét nem befolyásolta, ezt az előszezonban már láthattuk. Rajta kívül Miles Boykin és Gunner Olszewski érte el az 53-at, utóbbi kettő főleg spec teljesítménye miatt. Bár a punt visszahordás egyelőre CAIII feladata lesz.
 
OL
Az első körös Broderick Jones nagy tehetség bár, de egyelőre elég nyers és nem tudta kiszorítani a sokat fejlődött Dan Moore Jr.-t. Ez a párharc elsősorban nekünk jó, fontos posztért küzdenek ketten. Mellette nagy upgrade Isaac Seumalo, 3 évre 24 millióért érkezett Philadelphiából. Az ő cseréje a 7. körben idén volt nagy fogás, mert Spencer Anderson simán megcsinálta magának az roster helyet.
Centerként idén az a Mason Cole kezd, aki tavaly költözött Pittsburghbe és nagyon elégedettek lehetünk a munkásságával.
James Daniels maradt a RG, aki tavaly az egység legjobbja volt, mögötte a Jets-től érkezett Nate Herbig, 707 snappet játszott tavaly és átlagos teljesítménye csereként sokat érhet.
Okorafor maradt az RT, nem mondom hogy nagy nyereség lenne, de láttam már sokkal rosszabbat is. Összességében egészen jól néz ki az egység, ahol Dylan Cook az utolsó csereember, akiről sokat nem tudunk egyelőre mondani, de az 53-ért megküzdött.
 
Az előszezonban parádézott az egység, de most a 49ers ellen megnézhetjük mit fejlődött Canada playbook-ja és hol tart Pickett brigádja. Mindenesetre sok olyan fegyver van, ami jól használva sokat érhet, de sophomore szezonjában Pickett fejlődése lesz a kulcskérdés.
 
Nézzük a védelmet:


DL
Heyward reméljük továbbra is a parádés teljesítményét hozza, bár nyilván fiatalabb ő sem lesz. Sokat érhet a rutinja, mert több fiatal került az egyéghez. Ogunjobi maradt, középen pedig Keeanu Benton, idei második körös pick kezd, aki az elsőszezon mérkőzéseken látványos szereléseket mutatott be. Az biztos, hogy a NT poszt egy ideje megoldatlan, futás ellen szerintem erősebbek leszünk mindenképp.


EDGE
Watt és Highsmith az egész liga talán legjobb passzsiettető párosa. Mögéjük érkezett a rutinos Marcus Golden, aki jól mutatkozott be az előszezonban és draftoltunk egy másik Herbig családtagot Nicket a 4. körben, aki meg egyenesen parádézott az elmúlt mérkőzéseken. Nagyon kíváncsi mindenki, hogy mire lesz képes a kezdő OL-ek ellen.


LB
Holcomb és Robert a két hivatalos kezdő, ugyanakkor Kwon Alexander ha egészséges, talán a legjobb LB a csapatban. Mindhárman kívülről érkeztek, jelezve azt, hogy ez a poszt bizony a leggyengébb volt tavaly. Az egyetlen maradó, Mark Robinson, akit tavaly a 7. körben draftoltunk. Ő egyelőre nem túl nagy fegyver. Bár mutat szép dolgokat, de sokszor elveszik a szereléseknél. Ettől az egységtől mindenképp fejlődést várunk, és ha ez így lesz, akkor nagyon komoly védelem áll össze.


SECONDARY
Wallace mellé Patrick Peterson érkezett, egy rutinos ember, aki igen magas szinten játszotta sokáig ezt a játékot. Kicsit olyan, mint amikor Haden érkezett, bár Peterson most idősebb, mint Haden volt. Egy másik Minnesotából érkező játékos lesz a kezdő slot CB Chandon Sullivan. Sullivan is folyamatosan kezdő volt korábban, olyan Mike Hilton féle játékos.
Nem biztos, hogy Sullivan kezdő posztja sokáig megmarad, mert nem véletlen érkezett Houstonból Desmond King II. Neki tavaly kifejezetten jó éve volt, korábban pedig a Chargers-nél voltak egészen kiváló évei.
Ami a cseréket illeti, bár James Pierre valahogy nem tud elkerülni, idén egy komoly erősítés lehet Joey Porter Jr. Már most felvetődött, hogy kezdő is lehetne, azért a mérkőzéseken olyan sokat nem láttuk őt, hogy ehhez hozzá tudjunk érdemben szólni. A lehetőséget meg fogja kapni és szép jövő előtt áll, reméljük kinövi apuka árnyékát. Nem lesz könnyű.
Minkah Fitzpatrick a középső területek királya. Tavaly előtt kicsit gyengébb volt önmagához képest, tavaly azonban ismét a legmagasabb szinten teljesített. Mellette Damontae Kazee és Keanu Neal fogja kiosztani a kemény pofonokat. Egyik sem nagy ász, de nagyokat ütni azért tudnak.

Nagyjából így néz ki a csapat, a speciális részlegben nem történt változás.
 
Ami konkrétan a 49ers elleni mérkőzést illeti, mindkét oldalon sophomore irányító kezd, mert ugyebár Pickett mellett Purdy is a tavalyi drafton kelt el, ráadásul az utolsó húzással. Tavaly 3. számú irányító volt, de hamar be kellett dobni a mélyvízbe és elég jól úszott. Rájátszás főcsoportdöntőbe kerültek, ahol az újabb sérüléshullám miatt már nem ő fejezte be a mérkőzést. Támadó oldalon a legveszélyesebb ellenfelek majd minden bizonnyal Trent Williams LT, Christian McCaffrey, Georgie Kittle és Deebo Samuel lesznek. Highsmith  bizonyíthatja hogy a legjobbakkal is felveszi a harcot, nagy segítség lenne Wattnak is és a fal belsejének is, ha néha 1-1-ben meg tudná oldani a passzsiettetést. CMC egy hatalmas fegyver, nagyon kordában kellene tartani őt belső linebackereinknek, igazából tavaly már többször láttuk, hogy egy-egy elit futót meg tud a védelem fogni nálunk is. Kittle ellen nincs igazán fegyverünk, Minkah-nak nagy meccset kell játszania, illetve ha nagy a nyomás Purdyn, akkor többször bent kell maradnia blokkolni és ez segíthet. Samuel pedig igencsak veszélyes elkapó és futó is sokszor. Patrick Peterson viszont nagyon bizonygatta a héten, hogy kiismerte a rendszerüket. Remélem nem csak a szája volt nagyobb a kelleténél.
A labda másik oldalán nyilván Bosa a legjobb játékos, azért bízom benne, hogy a hosszú csapat nélküli edzés meglátszik majd rajta. Középen Hargravet elég jól ismerjük, nagyszerű játékos, aki Armsteadel együtt nagyon meg fogja nehezíteni a fal belsejének és futóinknak dolgát. Ráadásul egy elit LB Fred Warner van mögöttük, úgyhogy érdemes lesz inkább a külső zónákat támadni. Főleg a Pickett-Johnson párostól kell a jó teljesítény a két szélén, hogy minél több terület maradjon a TE passzoknak és Allen Robinsonnak is.
Nagyszerű első mérkőzésre számítok, ráadásul NFC csapat ellen a tét sem feltétlen nyomja agyon a játékosokat. Mindenesetre a 49ers nem győzni jár Pittsburgh-be, úgyhogy jó lenne ha ez a hagyomány nem szakadna meg.
 

Top