Egy gyengélkedő Bengals ellen játszunk

Két vereség után, a rájátszás biztos tudatában, utolsó Bengals mérkőzésére készül az alapszakasz során a Steelers. Az ellenfél Cincinnati Bengals, akik már a draft-ra készülhetnek, azonban ha van mérkőzés, amit szeretnének megnyerni, az biztosan ez az összecsapás. 

Őszintén szólva kevés pozitívum volt az utóbbi időkben a Steelers támadójátékában, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy valamit lássunk az év elején tapasztalt ötletes játékból. Lényegében nincs az utóbbi mérkőzéseken olyan szegmense a támadóknak, ami működik. Egy-egy drive erejéig összeállunk, aztán négy-öt drive totális fogalmatlansággal. Nehéz megmagyarázni, hogy ezt mi okozza, mindenesetre sokan próbálják és kirajzolódik egy kép arról, hogy miben is kellene javulni. 

Talán a legfontosabb ezek közül, hogy eltűnt a Steelers vertikális játéka. Big Ben labdái lényegében a legkevesebbet töltik a levegőben. Nincsenek hosszú passzok, egy-egy kivételével, de azok sem elég pontosak. A legutóbbi Washington TD is ugyan 50 yard körüli volt, de egy screen játékból indult. Így pedig a védelem teljesen felléphet a LoS közelébe, megölve ezzel nem csak a futójátékot, de a rövid passzok lehetőségét is.

Ha mégis megvan kapcsolat az irányító és elkapói között jönnek az elejtett labdák. Ebben tulajdonképpen az a két játékos áll az élen, akik felé a legtöbb átadás megy: Diontae Johnson és Eric Ebron. Így pedig nehéz haladni, főleg futójáték hiányában.

A Steelers nem is törekszik rá, hogy mutassa a futójátékot. Rendszerint empty backfield van, vagyis meg sem próbálják elhitetni az ellenféllel, hogy futójáték jöhet, ami elég komoly luxus. Persze ahol van négy jó elkapó és egy TE, ott néha ez belefér, csak kissé luxus, hogy ilyen gyakran nyúlunk ehhez a fegyverhez. Főleg, mert például Conner passzok után is képes értékes yardokat hozni.

A héten sokat lehetett olvasni arról, hogy változtatni fogunk ezen, persze szavakban ez jól néz ki. Roethlisberger is nagyrészt magára vállalta a gyengélkedést, de róla tudjuk, hogy szereti az ilyen színpadias dolgokat. Fichtner is véleményt mondott már a sajtóban a gyengélkedés okairól és lehetséges lépésekről, úgyhogy talán a legjobb esély ez a Colts és a Browns mérkőzés előtt, egy gyengébb ellenféllel szemben.

Az mindenesetre biztos, hogy új kezdőt avatunk az OL-ben, mert Feiler kiesése után, Dotson sem bevethető. Valószínűleg Dervin Gray kezd majd.

Rajta kívül még Conner kérdéses, a többiek rendben vannak, testileg.


A védelem oldaláról gondot a sérülések okoznak csak. Törvényszerű, hogy néhány hét alatt nem lehet pótolni egy OLB-t, két ILB-t és egy kezdő CB-t. Ráadásul a védelem rengeteget van pályán az offense miatt, ami tovább rontja a helyzetüket. Így hiába fogták meg egy teljes félidőn keresztül az ajnározott Bills támadókat, csodát nem tudnak tenni top csapatok ellen. Ezúttal legalább Haden visszatér, hogy felvegye a harcot kedvenc ellenfele A.J. Green ellen.

Hozzá kell tenni, hogy a DL kiegészülve a két OLB-vel továbbra is félelmetes. A Bills támadójátékát lényegében leradírozták egy félidőn keresztül. Ez pedig azt jelenti, hogy a Bengals offense sem lehet gond, különösen, hogy a két vereség után, motiváció lesz bőven. Williams visszatérését nem fogjuk siettetni, így valószínű marad a Williamson-Allen kezdő páros ILB poszton, már legalább mindkettőnek van egy kezdő mérkőzése a Steelers védelmének közepén. Allen nyilatkozata szerint a héten még fizikálisabb és részletgazdagabb edzést vezényeltek nekik, reméljük most élesben is jó próba lesz.

 

A Bengals idei éve már régen elment, 1/1-es irányítója pedig már túl van ACL műtétjén is. A tisztességes helytállás a cél, de ez sem könnyű. A csere irányító, Brandon Allen ugyanis megsérült, így Ryan Finley lesz a kezdő, aki korábban eléggé alkalmatlannak tűnt erre a szerepre.

A riválisok mind nyerni tudtak. A Chiefs a Saints ellen, míg a Ravens lemosta a Jaguarst és a Browns a Giants ellen nyert simán.

Hétfő este így is megnyerheti az AFC északi csoportját a Steelers, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy végre potens támadójátékot lássunk, ami átmenthető a jövő heti Colts elleni mérkőzésre is.

 

 

 

Top