Rájátszás előtt!

Az alábbi írásban szeretnék egy kis útbaigazítást adni nektek, hogy mi is várható az NFL-ben, illetve milyen előjelekkel vágunk neki a rövidesen kezdődő playoff-nak. Abban a helyzetben vagyok, hogy a mérkőzések nagy részét láttam az idei évben, ezért merem megragadni a lehetőséget, hogy azoknak akik nem ennyire szerencsések kis esélylatolgatásba merülök.

Kezdeném rögtön az AFC-vel, ahol a rájátszás szempontjából, már szinte minden kapu bezárult. A Jacksonville már csak nagy szerencsének köszönheti, ha mégis bejut. Igaz, hogy az 5-10-el rendelkező Texans vendége lesz, de figyelembe véve a múlt heti Washington elleni játékukat és ahogyan a mérkőzést egy int-vel elvesztették a hosszabításban, szerintem még a győzelem is kérdéses. Ehhez képest viszont a Colts számára egy Titans elleni „sétagalopp” ígérkezik, ami csak akkor lehet kérdéses, ha Manning ismét int gyártósornak mutatkozik, ami mivel idén már volt, kevés esélyt hordoz magában.

Azon már ugyebár nincs mit gondolkodni, hogy idén a Patriots lesz az AFC bajnoka, tegyük gyorsan hozzá, nem teljesen érdemtelenül. Azt amit Pittsburghben vagy éppen Chicagoban láttunk ettől az alakulattól, bizony nincs messze a tökéletestől. Bár több csapatnak sikerült megszorongatni őket az alapszakasz során, a lejátszott mérkőzéseken félelmetes teljesítményt nyújtottak és több ízben bizony a védelmük is parádés volt. Brady nagy formában és az újoncokat remekül építették be, így könnyűszerrel elviselték egyik nagy sztárjuk távozását, aki aztán nem váltotta meg a világot sem Minnesotában, sem pedig aztán Nashville-ben. Számukra már csak egy tét nélküli Miami elleni mérkőzés van hátra, amelyen azonban nem lazsálhatnak el, mert utána két hét pihenő következik és ha ezt megnyújtják erre a mérkőzésre is, az eléggé visszaüthet a későbbiekben.

A következő együttes akit meg kell említenem a Kansas City Chiefs, amely szerintem a bajnokság egyik nagy meglepetését okozta ezzel az eredményével. Az ő eredményük szerintem elsősorban annak köszönhető, hogy a San Diego borzalmasan hullámzó teljesítményt nyújtott az idény során. Jól példázza ezt, hogy a liga egyik legjobban passzoló és a legjobb passz ellen védekező együttese, simán kikapott az Ohio-i télben, egy több sebből is vérző, ráadásul az idén a draft 1/1 ért küzdő Bengalstól. Nem akarok persze elhamarkodott ítéletet mondani egyik csapatról sem, de elnézve a mérkőzéseiket illetve azokat az ellenfeleket, akiken győzelemmel jutottak túl, azt hiszem mindenképp az AFC rájátszásának leggyengébb csapata lehet.  Mondom ezt leginkább azért, mert a Rams az egyetlen csapat, amelyet megvert és mégis a rájátszásban lehet, de ez még nem is biztos.

Az AFC jelenlegi 4. kiemelt csapata az Indianapolis. Ők a sírból hozták vissza ezt a lehetőséget, de a legnagyobb köszönetet a jaguárok irányítójának mondhatják, a már említett washingtoni int-ért. Igazságtalan lennék azonban ha elhallgatnám, hogy a Dallas ellen négy mérkőzéssel ezelőtt Payton Manning is ugyanezt tette a hosszabbításban. Viszont amióta a Colts QB-je már nem hármasával szórja el a labdákat, nagyszerű mérkőzéseket hoznak, a továbbra is sérülésektől tizedelt patkósok.És olyan játékosok, mint Dwight Freeney, Robert Mathis vagy Addai hiánya rengeteg problémát okozott ennél a csapatnál. Szerintem azért velük mindig komolyan számolni kell.

Akikről még nem szólt a fáma, az a Baltimore és a New York Jets. Szerény számításaim szerint ellenük kell majd játszanunk az AFC egyik elődöntőjét. A Ravens ugyebár nem kell bemutatni senkinek sem. Ismerjük a „rusnya madarakat” jó kedvel, bőséggel. Ha nem csak az jár a fejünkben hogy bárcsak kikapnának és már végre vége lenne ennek az egész párharcnak köztünk, kicsit talán magunkat is látjuk bennük. Suggs vagy éppen Lewis által vezérelt védelem, majdnem pont annyira tökéletes, mint a miénk. Nem is véletlen, hogy akárcsak a Steelersnek nekik is leginkább a passzok ellen van problémájuk. Őszintén szólva nem bántam volna, ha inkább ők mennek Bostonba, mint a Jets-KC párharc győztese, de ez van ezt kell hát szeretni. Abban biztos vagyok, hogy a Colts nagyon meg fog dolgozni ellenük és mindössze nüánszok dönthetnek a jobb offense-l vagy a jobb defense-l rendelkező csapat javára. Mindenesetre ha Flacco nem adja el a labdát azon a mérkőzésen, szerintem ismét a Heinz Fielden találjuk a lilákat.

És akkor jöjjön a jól megismert Jets. A múlt héten sajnos kikaptunk tőlük, de ez talán segített abban, hogy ez a spanyolajkúnak tűnő srác kicsit magára találjon. Néha a Chicago ellen már komoly momentumai is voltak, persze akkor a hazaiak speciális egységével nem tudták tartani a lépést. Ha ez esetleg segít abban, hogy a NE ellen ismét bombaformában játszon, akkor én bizony nem bánom a fiaskót. Bár őszintén nem tartom igazán valószínűnek, hogy a Jets elkapja a NE-et Bostonban, de mégis egyike azon kevés csapatoknak, akiknek erre úgy 30%-nál több esélyük lehet. Ehhez persze meg kell majd verniük a KC-t, ami azért talán majd nem okoz problémát a Holmes és Tomlison vezette támadóegységnek. És ha még ez meg is van, a félelmetes bostoni támadóegység kevés ponton tartása, csak valami kisebb csoda segítségével sikerülhet. Idén már volt egy ilyen csodájuk, ha nem is a borotvás stadionban.

Utolsónak hagytam, nem véletlenül a Pittsburgh Steelers-t. A szívemet elfelejtve próbálok beszélni az AFC egyik legnagyobb esélyeséről. Természetesen nem mindegy, hogy az utolsó mérkőzést sikerrel veszik e, legfőképpen azért mert ha nem akkor lehet, hogy jobb is ha játszanak wild cardon, már csak a formába lendülés miatt is. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy voltunk bajnokok mi a 6.kiemelt csapatként is. Azonban ezt most jó lenne elkerülni és nyugodtan megnézni a defense-k csatáját majd Baltimore-ban. Big Ben egyre jobb formában van, mint ahogy az elkapók is Mendenhall-ban pedig mindig van valami kis plusz, ami akkor tud kijönni főképp ha megy a passzjáték is. Az utóbbi meccseken talán a CB-k sem játszanak rosszul, talán ők is átérzik, hogy hozzá kell tenni valamit a többiek teljesítményéhez. a D teljesítménye a többi poszton messze átlag feletti. A liga történetében ha jól tudom 4 olyan csapat volt aki kevesebb futást engedélyezett az ellenfeleknek. És ez a D még erősödni is fog a rájátszásra. Fontos sérültek térhetnek vissza és bizony a bíráskodás is meg szokott változni, bízhatunk benne, hogy több holdingot fújnak majd és kevesebb szükségtelen durvaságot, ha 1mp el később érünk a QB-hoz.

A jövő héten tehát új időszámítás kezdődik és gyakorlatilag egy új bajnokság veszi kezdetét. Két év után ismét ott vagyunk a legjobbak között és ezzel kapcsolatban elég jó tapasztalatai vannak a Steelersnek. Mi szeretünk döntőket játszani és remélem, hogy fogunk is.

Top