Ellenfélnézőben!

Egy héttel közelebb kerültünk az első alapszakasz mérkőzésünkhöz. Még mindig van pár órán, hogy meglássuk ki is lesz az ellenfelünk az AFC elődöntőjében. Egész héten olvastam a tippeket, hogy is lenne jó, ki nem. Pro és kontra elhangzottak pozitívumok vagy éppen remények, ki is lenne a jó ellenfél csapatunk számára. Én sem teszek most mást, íme, egy kis esélylatolgatás a wild card kör előtt, hogy kit is várunk és milyen esélyeink lehetnek ellenük.

Azt bizonyára tudjátok, hogy amerikai kollégáink alacsonyabb, mint 50%-ban tudják eltalálni az éppen aktuális mérkőzések győzteseit. Szerencsére nekem ennél jobb találati arányom van, a sportfogadás legalábbis azt mutatja, hogy 5-ből 3-at el szoktam találni. Ebből persze nem fogok meggazdagodni.

A mai napon az AFC-ben a Colts-Jets találkozó magyar idő szerint éjfélkor. Mielött a mérkőzéssel foglalkoznék néhány érdekesség. A két csapat eddigi három rájátszásbeli küzdelméből kettő a Jets győzelmével végződött, annak ellenére, hogy az örökmérleg 40-26 a Colts javára. Legutóbb azonban nem kell nagyon visszamenni, a tavalyi év AFC bajnoki döntőjében találkozott a két csapat.

Az emlékezetes találkozón Manning 377 yardot és 3TD-t passzolt a már akkor sem gyenge New York-i védelemmel szemben, így 4 éven belül már másodszorra jutott be az SB-be. Pedig a Jets egyáltalán nem játszott rosszabbul, az első félidőt még meg is nyerte. Amásodikban viszont egyszerűen nem tudtak mit kezdeni sem Manningel, sem pedig a remekül záró Colts védelemmel, amely ezt a félidőt 0 kapott ponttal hozta le. Mark Sanchez 302 yardal és 2TD 1INT-vel hozta a mérkőzést, ami egyáltalán nem számít rossznak. Big Ben ennél rosszabb mutatóval is lett már SB győztes, de ezen a mérkőzésen ez kevés volt. A 67500néző most is nagyjából ezt várhatja. A Colts káprázatos formában van. Az elmúlt 4 mérkőzését megnyerte. TEN, OAK, JAC TEN sorrendben. A 288,1 es átlag, ami a passzolt yardokat illeti az első a ligában. 27,2pontal és 38,8yardal pedig a 4. legtöbbet termeli a ligában. Éles szituációban tehát remekül álltak helyt és hozták a kötelező mérkőzéseket, ami figyelembe véve, hogy előtte mi volt és milyen sérüléshullám sújtja őket hát nem v olt egyszerű. És igazándiból nem tudok több jót mondani róluk. Attól függetlenül, hogy elismerem, a rengeteg sérült tönkreteheti egy csapat életét, a Colt a 3. legkevesebb yardot tudta összefutni. Védelmük kapott pontokat tekintve a 23. 24,2 ponttal, de ha csak a futás ellen nézzük a 25. 127 futott yarddal mérkőzésenként. Mindenképpen pozitív, hogy csak 16 sacket nyeltek be és a 33 TD is igen pozitív, a 17 INT különösen, hogy nem elosztva, hanem kevés mérkőzésre koncentráltam volt, nem igazán jellemző Manningékre. Védelmüknek összesen 10db INT-je és 12db szerzett labdája volt. Egy valami mellett viszont végképp nem tudok elmenni. Bár a rájátszással új fejezet nyílik az NFL-ben azért a korábbi ellenfelek ellen aratott győzelmek élénken élnek a csapat szurkolóiban. És szerintem a legnagyobb Colts fanatikusok sem felejtik el, hogy csak az idegenben nem éppen acélos Kansas City az egyetlen olyan csapat akit megvertek és bent van a rájátszásban. Tehát finoman szólva sem volt nehéz a sorsolásuk. Bár a NE ellen egyébként Főképp Manning majd 400yardja fantasztikus volt.


A másik oldalon a New York-i csapat egészen más utat járt be. 22,9pont/meccs mutatójukkal csak 13.-ok a ligában. Passzjátékuk csak 22. viszont a futásban már a 4. helyen vannak és ugyebár a Coltsnak ez gyengéje. Ami a védelmüket illeti szinte mesések a számok. Az NFL idei 3. legjobb védelme, ami a futásokat illeti szintén a 3. a passzjáték ellen pedig a szintén előkelő 6. helyen állnak. Szerintem lényegesen nehezebb sorsolásuk volt mint a Coltsnak, de ők hoztak két olyan mérkőzést is ahol végül a rájátszásba került az ellenfél. Ebből ráadásul rögtön az AFC két legjobbját verték meg.

Nehéz tehát mit mondani e két csapat mérkőzéséről, annak ellenére, hogy megvizsgáltuk az előző összecsapásuk és az alapszakasz mérkőzések számadatait is. A Jets-nek nagyon kell koncentrálnia, hogy a Colts passzjátékát semlegesíteni tudják, de azt hiszem ez a mai mérkőzésen nem igazán fog sikerülni. Manninget gyakorlatilag a rájátszásra tervezték és mindent magára vállalva viszi hátán a csapatát. Most viszont már kap egy kis segítséget Addai-tól és így valami hasonló eredményre számítok, mint a tavalyi AFC döntőben. Ezzel meg is adtam a választ. Jövő héten Colts-Steelers!

Nagyon várom a sackeket:D!!

Top