NFL Scouting Combine 2012

Február 22. és 28. között, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is Indianapolisban, a Lucas Oil Stadionban rendezik a combine-t, mely a pro day-ek és személyes workoutok előtt az utolsó bizonyítási lehetőség az egyetemről érkező draft prospectek számára. A több mint 300 meghívott között az április végi draftra jelentkező játékosok legjobbjait találhatjuk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a combine-on részt vevők nagyjából 70-75%-a kel el a drafton, ami az összes draftolt játékos 98-99%-át teszi ki. Az eseményen az NFL-csapatok edzői, scoutjai vannak jelen (bár idén első alkalommal 250 szurkolónak is lehetősége nyílik arra, hogy a helyszínen tekintse meg a combine-t), akiknek az alábbi felmérőkkel, gyakorlatokkal bizonyíthatnak a játékosok: - Az érkezés után elsőként a játékosok súlyát, magasságát mérik meg, majd a Cybex-teszt révén gépekkel elemzik fizikális mutatóikat. A megjelenteknek lehetőségük van fekvenyomásban (bench press) bizonyítani; 102 kg-ot kell minél többször kinyomniuk. - Az egészségügyi felmérés során a játékosok esetleges korábbi sérüléseit vizsgálják, valamint drogtesztet végeztetnek el velük. - A combine-on minden csapatnak lehetősége van arra, hogy képviselőik 60 kiválasztott játékossal legfeljebb 15 perces beszélgetést folytassanak. Ezáltal a játékosok személyiségéről kaphatnak tisztább képet. - A Wonderlic teszt az IQ teszthez hasonló, bár valamivel könnyebbnek minősített felmérés, mely szintén a játékosok intelligenciájának mérésére szolgál. Nincs igazán nagy jelentősége, mivel a pályán a játékintelligencia számít. A Wonderlic teszten többnyire a támadófal tagjai érik el a legjobb eredményeket. - A játékosok sajtótájékoztatón is részt vesznek, csoportfoglalkozás keretében pedig megismerkedhetnek az NFL játékosszakszervezetével, az NFLPA-vel. - 40 yard dash: 40 yardos sprint, speciális állásból indulva. Minden játékos kétszer próbálkozhat, és a jobb eredmény kerül bejegyzésre. 10 és 20 yardnál részidőt mérnek, hisz egyes posztokon (pl. falembereknél) ezek lehetnek igazán mérvadóak. - 3 cone drill: A játékosok irányváltó készségének, és a fordulások gyorsaságának felmérésére szolgáló futógyakorlat. - 20 yard shuttle: Az oldalirányú gyorsaság vizsgálatára hivatott. 60 yardos változata is van. - Ugró gyakorlatok: súlypontemelkedés (vertical jump), helyből távolugrás (broad jump). - Pozíciós drillek: A combine talán legfontosabb része. Posztonként eltérő gyakorlatok tartoznak ide, ezekből lehet a legtöbbet megtudni egy játékosról. Fontos tudni, hogy minden játékos önként választhatja ki, mely gyakorlatokon akar részt venni. Előfordulhat például az is, hogy valaki sérülés miatt nem tud részt venni bizonyos gyakorlatokon, de a fizikális és szellemi felmérők, személyes elbeszélgetések miatt elfogadja a meghívást.

A combine-t az NFL Network közvetíti, így nekünk is lehetőségünk van figyelemmel kísérni az eseményeket, illetve az NFL.com-on is folyamatosan élő és exkluzív videókkal jelentkeznek. A televíziós program (helyi idő szerint, zárójelben a magyar idő):

A combine-on résztvevő játékosok névsora.

Steelers-szemmel

A legnagyobb needjeink az OG, OT, NT, és ILB, így bárki is szerepel éppen a négy poszt játékosai közül, érdemes rá figyelni, mert ezekre a pozíciókra gyakorlatilag a draft bármelyik körében érkezhet játékos. Akikre még ajánlott fokozottabb figyelmet fordítani, azok a középső és hátsó körökbe várt elkapók, mert Ward, Wallace, és Cotchery sorsától függően WR érkezése is várható (talán még akkor is, ha mindhárman maradnak). Jelen állás szerint Mendenhall a legjobb esetben is PUP-listán kezdi a szezont, de ettől függetlenül nem tartom valószínűnek, hogy running backet hoznánk a drafton, ellenben Saunders négymeccses eltiltása miatt egy (elkapó) tight end kiválasztásának esélye is megnőtt, akár már a középső körök valamelyikében. Alighanem hozunk egy backup safety-t is, szintén ezekben a régiókban, míg a hátsó körökben irányító, fullback, kicker, esetleg defensive end vagy cornerback draftolása elképzelhető.

Írta: Vass Ádám

Felhasznált források: NFL.com, Bowl.hu

Top