OTA összefoglaló I.

Keddtől csütörtökig tartották a csapat első tavaszi edzéseit. Az újoncok már május 4. és 6. között részt vettek egy edzőtáborban, a teljes csapat számára viszont ez volt az első szervezett edzés a 2012-es ligaévben. A tavasszal rendezett tréningek ugyanakkor nem kötelező jellegűek, és ennek megfelelően voltak is hiányzók: Mike Wallace a szerződése körüli mizéria miatt tartózkodik távol egyelőre az edzésektől (az új offensive playbookot viszont múlt héten ő is megkapta, és Tomlinnal is beszélt), három újonc, David DeCastro, Mike Adams, valamint Alameda Ta’amu pedig azért nem vehetett részt, mert az egyetemeiken még tart a vizsgaidőszak. Brett Keisel családi esemény miatt nem volt jelen az első két napon, de csütörtökön már ő is csatlakozott a csapattársakhoz. Ike Taylor csak kedd délután érkezett meg Pittsburgh-be, így az első napon nem edzett, és a csütörtöki tréninget is kihagyta. Az utolsó edzésről hozzá hasonlóan Roethlisberger, Polamalu, Harrison, Cotchery, és Dwyer is hiányzott. Sérülés miatt Ramon Foster, Jason Worilds, valamint az egyaránt ACL-műtét után lábadozó Hampton és Mendenhall nem tudott részt venni a gyakorlatokon, de mindannyian ott voltak a csapat edzőközpontjában. A hírek szerint Mendenhall könnyített futóedzéseket már végzett, ő maga pedig azt nyilatkozta, nem kizárt, hogy akár már az alapszakasz első fordulójában, Denverben pályára tud lépni. Az edzések után szerencsére nem kell újabb sérült játékosokról beszámolnunk.

Az utolsó meccsen szintén ACL-sérülést szenvedő, jelenleg szabadügynök Max Starks kedden ellátogatott a csapat edzőközpontjába, és az offseasonben első alkalommal beszélt az edzői stáb tagjaival. Starks nemrég azt nyilatkozta, hogy a training camp kezdetekor még aligha lesz játékra alkalmas állapotban, és a célja az, hogy az alapszakasz nyitányára felépüljön. Sokat számított volna az ő jelenléte a TC-ben, mert elképzelhető, hogy a későbbiekben még fontos szerephez juthat. A támadófalnál eszközölt változtatások miatt (Colon lesz a bal oldali guard, Gilbert pedig marad right tackle) jelenleg bal oldali tackle poszton Jonathan Scott, Trai Essex, és Mike Adams áll a csapat rendelkezésére. Utóbbi iskolai okokból kifolyólag az OTA-k és minicampek nagy részén nem tud részt venni, és egy újonc játékosra bízni a vak oldal őrzését óriási kockázatot rejt magában, ugyanakkor az előző idényben láthattuk, Scott mennyire alkalmatlan az LT szerepkörre, és ebben a pozícióban Essextől sem várhatunk sokkal többet. Előfordulhat, hogy a későbbiekben mégiscsak Gilbertnek szavaznak bizalmat left tackle poszton (ő is azt nyilatkozta, bízik abban, hogy előbb-utóbb lehetőséghez jut a bal oldalon), de ha a terv változatlan marad, és Adams lesz az LT, élesben viszont nem válik be, akkor gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint a 2011-es szezon elején. Ebben az esetben ismét Starks lehet a vészmegoldás, amennyiben teljesen felépül sérüléséből. Adams távollétében elsősorban Essex gyakorolt bal oldali tackle-ként az első csapattal, de Scott is szerepet kapott.

Az előző szezont kihagyó Baron Batch újra pályán volt, és jó benyomást keltett az edzések során. A jelek szerint Todd Haley alatt klasszikus fullbacket is fog használni a csapat; ezért a posztért David és Will Johnson között lesz nagy verseny a training campben. Az első csapatnál Ike Taylor mellett Keenan Lewis volt a másik kezdő cornerback, nickelben pedig Cortez Allen szerepelt. Lewis azt mondta, szerinte a Pro Bowlig fog jutni idén. Steve McLendon, akit a Steelers hivatalos oldalán 280 fonttal jegyeznek, saját állítása szerint jelenleg 325 font, így a fizikális paraméterek már biztosan adottak ahhoz, hogy ameddig szükséges, Hampton helyére lépjen kezdő nose tackle-ként. Hétfőn Chris Hoke, kedden pedig a csapat legendás centere, a leendő Hall of Famer Dermontti Dawson látogatott ki az edzésre. A következő OTA május 29. és 31. között kerül megrendezésre.

Írta: Vass Ádám

Top