Steelers.hu Mock Draft 2013/3.

Húsvét előtt egy újabb mock drafttal örvendeztetjük meg a Steelers.hu olvasóit. Harmadik mock draftunkat egy trade-del színesítjük: a képzeletbeli cserepartner a San Francisco 49ers, akik az 1/17-es pickért két második (2/2. és 2/31.), valamint egy harmadik körös (3/31.) draftjogot adnak, így a Steelers-nek a standard 8 helyett 10 választása lesz. 2/2. - Eddie Lacy, RB (Alabama) A mai, passzorientált NFL-ben egyre inkább csökken a futók (draft)értéke, így könnyen lehet, hogy akár még a második kör elején is be tudnánk húzni az idei class talán legjobb RB-jét. Lacy első két egyetemi évében Mark Ingram és Trent Richardson cseréjeként játszott, a két későbbi első körös választott mögött természetesen csak limitált szerepkörben. A tavalyi szezonban sem vált klasszikus feature backké, egy újonc kiválósággal, T.J. Yeldonnal megosztva volt a nemzeti bajnoki címet szerző Alabama elsőszámú futója, de így is több mint 1500 yarddal zárta az idényt; a nagydöntőben például őt választották meg a legértékesebb támadójátékosnak (157 total yard, egy futott és egy elkapott touchdown). Tehetségben ugyan valamelyest elmarad az utóbbi évek draftjainak top RB-itől, de megfelelő skill settel rendelkezik ahhoz, hogy belőle is all-down back váljon a profik között.

  2/18. - Justin Hunter, WR (Tennessee) Úgy tűnik, Sanders-t sikerül megtartani, aki így a második számú WR poszt fő várományosa lesz, de ettől függetlenül nem kizárt, hogy már a draft második napján megerősítjük a receiver állományt egy olyan játékossal, aki újoncként is meghatározó szerepet kaphat. Hunterben megvan a potenciál, hogy idővel NFL-szinten is elsőszámú elkapóvá érjen. Ami miatt a második körig csúszhat, hogy súlyos sérülés következtében a 2011-es szezont szinte teljes egészében ki kellett hagynia, tavaly pedig nem nyújtott elég konzisztens teljesítményt, bár produktivitását az sem segítette, hogy az idei class talán legjobb elkapójával, Cordarrelle Pattersonnal játszott egy csapatban. Fizikális paraméterei (6-4, 196) alapján is olyan típusú WR, amilyenre most a leginkább szükségünk van.
  2/31. - Johnathan Hankins, NT (Ohio State) Az utóbbi években már hozzászokhattunk a Buckeyes-falemberek draftolásához, és a mostani szcenárió szerint is folytatná a Steelers ezt a „hagyományt”. Hankins nem csak, hogy újra egy csapatban játszhatna Cameron Heywarddal, de ideális esetben hosszú évekig a defensive line alappillérei lehetnének. A korábbi mock draftokban bemutatott nose tackle prospectekhez hasonlóan Hankins-nek is elsősorban a futás ellen végzett munkája kiemelkedő, még ha nem is annyira, mint Williams és Jenkins esetében, ezt kompenzálandó azonban pass rush-ban mindkettejüknél egy fokkal jobbnak tűnik. Hátrányt jelent számára, hogy egyetemi pályafutása alatt nem játszott 3-4-es védelmi sémában, de képességei alapján megfelelő jelölt NT posztra.
  3/17. - Corey Lemonier, OLB (Auburn) A junior évét követően profinak álló, többek között nemzeti bajnoki címmel is büszkélkedő Lemonier egyetemi karrierje során végig 4-3-as defensive endet játszott, méreteiből (6-3, 255) adódóan azonban az NFL-ben 3-4-es külső linebackerként lehet jövője, és ha a középső körökig halasztjuk a pass rusher picket, az egykori Auburn-játékos tűnik az egyik legjobb választásnak. Másodévesként 9.5 sacket szerzett, az SEC konferencia elsőszámú álomcsapatába nevezték, majd a tavalyi szezont is hasonlóan produktívan kezdte, első négy meccsén 5-ször vitte földre az ellenfelek irányítóját, ellenben a hátralévő nyolc forduló alatt már csak 0.5 sacket jegyzett. Teljesítményének visszaesésében közrejátszott, hogy a Tigers teljes védelme pocsékul szerepelt, így a társaktól sem kapott megfelelő támogatást, illetve más komoly fenyegetés hiányában az ellenfelek is rendszeresen double teamet állíthattak az útjába. Nem lesz számára teljesen szokatlan a 3-4-es OLB poszt, mivel az Auburnnél is akadt rá példa, hogy különböző formációknál kétpontos állásból kellett indulnia. Ettől függetlenül természetesen időbe telik majd, mire alkalmazkodik új szerepköréhez, de annál jobb képzést nem nagyon kaphat egy linebacker az NFL-ben, mint amit a Steelers edzői tudnak nyújtani.
  3/31. - Brennan Williams, OT (North Carolina) A támadófalban elsősorban guard poszton van szükség a depth mélyítésére, de az OT-állománynak sem árt az erősítés. Ha Williams ezen a helyen még elérhető, akkor érték szempontjából is remek választás lenne, és - a mostani verzió szerint - van is annyi pickünk, hogy megengedhetjük magunknak ezt a húzást. Williams a legutóbbi szezon utolsó négy mérkőzését sérülés miatt kihagyta, így némileg háttérbe szorult, többnyire 4-5. körbe sorolják, holott kezdő potenciállal bír, és tehetsége alapján akár a draft második napján is elkelhet. Prototipikus testfelépítésű, rendkívül atletikus falember, zone blocking scheme-be ideális jelölt.
  4/18. - Shawn Williams, S (Georgia) A Georgia kezdő safety-duójának tagjai közül mindig is Bacarri Rambót övezte a nagyobb hype, de Williams-ben is megvan a potenciál, hogy kezdő szintű játékos váljon belőle a profik között. Korántsem akkora ballhawk, mint egykori All-American csapattársa, sokkal inkább in-the-box típusú safety, így az NFL-ben a strong lehet az ő pozíciója, vagyis Pittsburgh-ben elsődlegesen Polamalu utódjaként számolhatnának vele. Tekintve, hogy Troy az utóbbi időben sokat bajlódott sérülésekkel, rövidtávon is inkább mögötte, mintsem Clark mögött van szükség megbízható backupra.
  5/17. - Leon McFadden, CB (San Diego State) Cornerback most is csak a hátsó körökben érkezik, de ezúttal egy lényegesen kiforrottabb játékos, mint az előző mock draftban bemutatott Adrian Bushell. McFadden három éven át volt alapember az SDSU védelmében, és mindhárom szezonban All-MWC első csapatos tagságot érdemelt ki teljesítményével, ugyanakkor hiába számított a Mountain West konferencia viszonylatában elit CB-nek, a nagyközönség figyelmét igazán csak a Senior Bowlon nyújtott produkciójával hívta fel magára. A végzősök all-star meccsének edzésein remekelt, ami a draftértékének is jót tett, de könnyen előfordulhat, hogy a sok ígéretes CB prospect között csúszni fog; a harmadik nap elején már nagy fogás lehet. Sebessége és méretei sem a legideálisabbak, de atletikus, fizikális corner, project játékosnak több mint megfelelő.
  6/18. - Chris Gragg, TE (Arkansas) Miller mögé egy olyan játékos érkezne Gragg személyében, aki fizikális paraméterei alapján egyelőre inkább egy WR és TE közti átmenetnek tűnik, és sokat kell még erősödnie, hogy az NFL-ben is stabil helye legyen eredeti posztján. Ebből kifolyólag eleinte szinte csak a passzjátékban lehetne használni, de mivel Matt Spaeth visszatérésével blokkoló tight endje már van a csapatnak, ez aligha jelentene problémát. Ugyanakkor függetlenül attól, hogy Miller felépül-e az alapszakasz kezdetére, Graggnek először is a roster spotért kellene megküzdenie Paulsonnal.
  6/38. - Ryan Allen, P (Louisiana Tech) Minden fontos hiányposztra érkezett már valaki, így megengedhetünk magunknak egy ehhez hasonló „luxuspicket”, már ha a hatodik körben, annak is az utolsó kompenzációs draftjogánál lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni. Drew Butlert tavaly szerződtettük draftolatlan szabadügynökként, és bár komoly panasz nem lehetett rá, teljesítményét legjobb esetben is csak átlagosnak értékelhetjük. Allen 2011-ben és 2012-ben is megkapta az ország legjobb punterének járó Ray Guy díjat, így személyében elit rúgó érkezne a speciális csapatrészbe, aki minimum kiélezett position battle-re kényszerítené Butlert.
  7/17. - Michael Mauti, ILB (Penn State) Harmadik súlyos térdsérüléséből lábadozik, így nagy az esélye annak, hogy undrafted lesz; ha egészséges lenne, nem kérdés, hogy kiválasztanák a drafton. Egyrészt képességei miatt, másrészt mert igazi vezér a pályán és azon kívül is; a Penn State-en kirobbant botrány és a szankciók közzététele után az egyik első olyan játékos volt, aki kijelentette, hogy nem fogja elhagyni az egyetemet és a futballcsapatot, holott addigra már le is diplomázott. Egyik korábbi mock draftban sem vizionáltam ILB picket, mert Foote újraigazolásával megvan a kezdő páros, illetve véleményem szerint egyelőre Spence-ről sem mond le az edzői stáb. Ezúttal is csak egy project játékost jelöltem erre a posztra, aki azonban, ha egészséges tud maradni, óriási nyereség lehet a csapat számára.
 

Írta: Vass Ádám

Top