A 2013-as szezonnak vége számunkra, az élet azonban nem áll meg!

December 29-én vasárnap este a Steelers számára véget ért a 2013-as szezon. Mivel azonban pihenésre kevés az idő a klub számára, lényegében máris elkezdődött a legfontosabb kérdések boncolgatása. Ezekről a kérdésekről szeretnénk beszámolni most nektek. Egy a Steelershez közel álló portál 10 fontos kérdést boncolgatott, melyek lényegében az egész off season történéseit lefedik. Lássuk ezeket pontokba szedve:

1. Mi lesz Polamalu sorsa?

Troy idén egész évben egészséges tudott maradni és ez az utóbbi években sosem sikerült neki. Látható is volt, különösen az év második felében, hogy elképesztő rutinja és játékintelligenciája, valamint az, hogy nem ismer elvesztett szituációt, nagyon fontos a franchise számára. Nem véletlen az sem, hogy idén ismét a Pro Bowl keret tagja lett. Ráadásul mindezek mellett még azért is különösen fontos lesz 2014-es szerepe a csapatnál, hiszen Ryan Clark szerződése lejár és szinte biztosan nem marad a csapatnál, így egészen biztos, hogy jövőre a Steelers új safety párossal vág neki az évnek.  Jövőre azonban Troy közel 11 millió USD-t foglal a fizetési sapkából és ez nagyon megnehezíti az építkezést. Mindenképp várható, hogy valamilyen változtatás lesz a szerződésében, hogy jövőre kevesebb helyet foglaljon fizetésével, viszont tovább segítse csapatát az idei nagyszerű formájában.

2. Jason Worilds helyzete

Worilds az év második felében, amikor Woodley sérülése miatt LOLB-t játszott, nagyszerűen teljesített. Szinte észre sem lehetett venni a pályán, hogy nem a jövőre 13,5 millió USD-t foglaló LB van a pályán, hanem az év végén lejáró szerződéssel rendelkező Worilds. Ennek ellenére szinte kizárt, hogy a csapat meg tudja tartani az egyre inkább kezdő potenciállal rendelkező játékost, akit annak idején a 2. körben draftoltunk, hogy aztán majd James Harrison utódja legyen. A helyzet a következő: Woodley helye teljesen biztos. (Bár valószínűleg az ő fizetésével is kell valamit csinálni, mert a teljesítménye nem éri el a magas fizetési szintjét, másrész pedig akárcsak Polamalunál nem fog beleférni, hogy ekkora pénzt keressen jövőre.) Amikor pályán van megbízható teljesítményt nyújt Woodley, bár sajnos ki nem emelkedik, talán köszönhető ez annak is, hogy idén nem tudtuk megoldani az ROLB pozíciót. Itt hiába szerepelt Worilds vagy az újonc Jarvis Jones, az irányítók vak oldalán bizony elég súlytalan volt a csapat. Jones még csak első éves, van benne potenciál és reméljük, most néhány kiló izmot is majd magára tud pakolni. Worilds viszont itt nem volt lényegesen jobb, így nem fogunk neki tudni komoly szerződést adni. Biztosan lesz más csapat, ahol majd bizonyíthat. 3. Az ILB poszt történései Jelenleg az itt található két posztért négy játékos harcolhat. Közülük csak Timmons szereplése biztos. Ő jövőre 11,816,250USD-t fog keresni és a helye megkérdőjelezhetetlen a jelen kor Steelersében. Mellette az idén első meccsen megsérülő, de jövőre már várhatóan egészséges Foote szerepelhet majd. Rajtuk kívül még az idei újonc V. Williams és a két éve érkezett, de sajnos borzalmas térdsérülése miatt eddig nem bizonyító Sean Spence található. Az elmondható, hogy Foote és Spence súlyos sérülésük miatt, V. Williams pedig egyelőre tapasztalatlansága miatt nem biztos, hogy kellő megoldást tud nyújtani ezen az igencsak fontos poszton, így egy draft pick is elképzelhető idén.        4. Defensive line

Rendkívül izgalmas kérdés lesz az idei off season során. Jelenleg csak Cameron Heyward helye tűnik biztosnak, illetve rajta kívül a NT pozícióban egyre komfortosabban dolgozó McLendon rendelkezik szerződéssel. Fontos megjegyezni, hogy Heyward szerződése jövőre lejár és ha nem akarunk elengedni ismét egy kezdő potenciállal bíró fiatal játékost, akkor mielőbb meg kell állapodni vele egy hosszú szerződésben. Bizonytalan a sorsa Keiselnek, akinek a szerződése lejárt, de a napokban azt mondta, hogy szeretne még játszani. Elképzelhető, hogy veterán minimumért marad és az is valószínű, hogy a korai körökben érkezik egy defensive end a csapathoz a drafton, aki a későbbiekben megoldás lehet. Rajtuk kívül még Ziggy Hood és Al Woods helyzete érdekes. Mindkettő szerződése lejárt, de előbbi teljesítményével nem elégedettek az acélvárosban, így elképzelhető, hogy nem marasztalják, míg Woods egy megbízható back up játékos, ennek megfelelően valamilyen szerződést kaphat a csapat vezetésétől. Ő idén nem is okozott csalódást azokon a mérkőzéseken ahol pályára léphetett.

5. Running back pozíció

Mendenhall óta első ízben elmondható, hogy egyértelmű kezdőre akadtunk ebben a rendkívül fontos pozícióban. Ráadásul olyan játékosra, aki már rögtön az első idényében bizonyította tehetségét és rekordot állított fel, ráadásul úgy hogy az első három mérkőzést sérülés miatt kihagyta. Mögötte azonban egyelőre nincs olyan játékos, aki jövőre is szerződéssel rendelkezne. Jones, Dwyer és az idén IR-re került LaRod Stephens-Howling sem biztos, hogy marad jövőre is. Lehetséges az is, hogy valaki majd a draftról kerül a csapathoz. Az sem kizárt természetesen, hogy mindannyian kapnak szerződést, hogy aztán megküzdhessenek a Bell mögötti posztokért.

6. WR pozíció

Itt van néhány biztos pont a csapatban, ugyanakkor jó néhány kérdőjelet is találunk. Antonio Brown első számú elkapónk helye megkérdőjelezhetetlen. Rajta kívül a tavalyi harmadik körös draftunk Wheaton, valamint a Derek Moye rendelkezik szerződéssel. Rajtuk kívül a tavalyi hatodik körös draftunk Justin Brown versenghet még a csapatba kerülésért. Sanders és Cotchery nem rendelkezik szerződéssel jövőre. Előbbi várhatóan sok más, fizetőképesebb csapat érdeklődését felkelti majd, míg az idén egyéni rekordokat döntögető Cotchery kora miatt szintén nem lehet hosszútávon megoldás. Ő inkább, mint slot receiver jöhet számításba, sem mint második számú elkapó, de egyelőre még Wheaton sem bizonyította tehetségét.

7. Draft a 15. helyen

Csak az biztos, hogy QB és RB poszton kívül bármi számításba jöhet. A nagy amerikai portálok közül még mindig sokan O line vagy éppen WR posztot várna tőlünk az első körben. Jelenleg pedig innen távolról egyik sem tűnik túlságosan ésszerűnek. Abban azonban van egyezés, hogy egy jó első körös pick elférne a védőfalban, a középső LB poszton vagy éppen a secondary-ben is, amellett hogy hosszú időre meg lehetne oldani a támadófal hiányosságait egy kiváló vakoldali tacklevel, vagy éppen playmaker WR is érkezhetne a csapathoz. Ami ráadásul érvként felhozható az első körös támadójátékos érkezése mellett, hogy a Steelersnek ritkán sikerül a védelembe olyan játékost hozni, aki már első évében akár kezdőként is megállja a helyét. Ez nem a rossz draftnak, mint inkább Dick LeBeau bonyolúlt játékrendszerével magyarázható. Ha viszont egy jó támadóval tovább növeljük az offense potenciálját az sokat hozhat a konyhára akár futások segítésében vagy éppen Big Ben megvédésében, de Antonio Brown tehermentesítésében és a RZO-ben is.

8. További draft pozíciók

A korai választásokban biztosan várható egy CB, mert Ike Taylor gyorsasága megkopott az évek során és elképesztő rutinja miatt, már inkább free safetyként alkalmazható. Így maradt két kezdő szintű játékos Allen és Gay, mögöttük pedig egyelőre senki sincs, akit jó szívvel bevethetnénk. Mivel azonban az utóbbi időkben egyre több alkalommal 4-5 elkapóval is felállnak a támadók, ez a húzás biztosnak tűnik, akár már a második körben.

9. Szabadügynökök

A szabadügynök piacon a Steelers nem szokott aktív lenni. Egy-egy WR, RB vagy éppen valaki a secondaryben elképzelhető, azonban inkább csak hasznos kiegészítő emberek jöhetnek szóba.

10. Fizetési sapka

[caption id="" align="alignleft" width="176"] Omar Khan[/caption] [caption id="" align="alignleft" width="238"] Kevin Colbert[/caption] Idén is nagyon szorosra kell húzni az öveket, hiszen a sapka fölött vagyunk. Senkinek sincs biztonságban a fizetése, így valószínű, hogy Omar Khan, aki a szerződések pénzügyi részéért felelős, valamint Kevin Colbert általános manager mindent el fognak követni a szerződések újragondolásáért. Szakértők szinte biztosra veszik, hogy ez idén Woodley és Polamalu esetében biztosan meg fog történni. Én még hozzátenném, hogy Taylor valamint Roethlisberger fizetési sapkából kihasított része is valószínűleg változni fog, Bennel akár még a FA piac előtt szerződést hosszabbíthatunk.          

Top