A Steelers logó sztory

avagy a  három gyémánt története.

A Steelers logóját az American Iron and Steel Institute (AISI) Steelmark logója alpján alkották meg. A három hypocycloid-ot (gyémántalakzat) tartalmazó logót a US Steel Corp. (mai nevén USX Corp.) készítette.

Az 1950-es években, amikor a sisaklogók „divattá” váltak a Steelers az emblémához hozzáadta a játékos mezszámát is és az „aranysisakok” mindkét oldalára feltették. A következő évtizedben a játékosok mezszámát eltávolították, 1962-ben a Clevelandi Acél Szövetség azt tanácsolta, hogy mint sisaklogót használják a Steelmarkot.

Amikor a Steelmark logó létre jött, a US Steel a következő jelentést csatolta hozzá: Az acéllal könnyű a munka, derűsebbé teszi a szabadidőt, és kitágítja a világot. A logót egy marketing kampány részeként használták, amelyben azt hangsúlyozták, hogy milyen fontos az acél a mindennapi életünkben. A Steelmark logót használták plakátokon, rádió és televízió reklámokban valamint az acéltermékek (pl.: triciklik, tartályok, iratszekrények) céduláin.

Az 1960-as években a US Steel visszaadta a Steelmark programot az AISI-nek hogy ők terjesszék ki az acélipar egészére. 1970-től a logó jelentését kiterjesztették az előállításhoz használt három anyagra: acél-sárga, érc-narancs, acélhulladék-kék. Az 1980-as években, amikor az AISI megalapította a Steel Recycling Institute-t (SRI) a logó újra az ’50 évekre jelllemző jelentéssel bírt.

A Steelers egy kérvényt nyújtott be az AISI-nek, hogy a logón belül lévő „Steel” feliratot „Steelers”-re változtathassa.

A Steelers az egyetlen csapat az NFL-en belül, amely csak a sisak egyik oldalán viseli a jelvényét. Kezdetben ez egy átmeneti intézkedésnek indult, mivel nem voltak benne biztosak, hogy a teljes arany sisakon mindenki kedvelni fogja a logót. Tesztelni szerették volna a teljes váltás előtt.

A felszerelésekért felelős Jack Hart-ot arra utasították, hogy a sisaknak a jobb oldalára tegye fel a logót. Az 1962-es kiírásban a csapat 9-5-el végzett és ez volt a franchise első pozitív mérlege. Ezzel az eredménnyel a Keleti konferencia 2. helyén végeztek és bejutottak a rájátszásba. Az első rájátszás mérkőzésükre valami különlegességet szerettek volna ezért a sisak teljes arany színét feketére és aranyra cserélték. Ez a színkombináció még jobban kiemelte a jelvényt. Mivel ebben a szezonban az egyoldalon alkalmazott jelvény sikert hozott ezért a csapat úgy döntött, hogy nem változtat.

A mai napig a logót csak egy oldalon alkalmazzák ezzel tisztelegve az (h)ősöknek.


forrás: steelers.com

Top