"The Immaculate Reception" története

Sokak szerint a legnagyobb játék az NFL történetében.

A történet  a legendás Three Rivers Stadium -ban, 1972 december 23-án, a divisional hétvégén az Oakland Raiders ellen játszodik.

A mérkőzés folyamán a mindkét oldalon a Defense dominált, egészen a 4. negyed utolsó előtti percéig.

Ekkor, 1:17-el a vége előtt  a Raiders QB-ja, Ken Stabler egy baloldali 30 yardos futással megszerezte  a vezetést .

A Steeleres helyzete így is  kilátástalan volt,  de ezt sikerült fokozni, 0:22 -vel a vége előtt a saját 40 yardos vonalán állt és  negyedik és tíz következet. Ekkor  Chuck Noll a 66 Circle Option nevű passzjátékot hívta, ahol a újonc Barry Pearson volt a célpont.

Jött a snap, a fal nagy nehézségek árán megvédte a 3 éves Terry Bradshawt, bár a Raiders két védőfalembere  Tony Cline és Horace Jones rendkívüli nyomást  alatt tartotta irányítot. Ennek is köszönhetően a  passz magas volt és a halfback játszó, sokáig Steeleres  rekorder John "Frenchy" Fuqua  lett a célpont ekkor....

... a Raiders safetyje  Jack Tatum  a felugró Fuguat hátulról rettenetesen megütötte, úgy hogy a labda kirepült a kezéből és majd 8 yardot tett meg a levegőben.

Éppen ott állt -az akkor újonc, de  azóta Hall of Framer- Franco Harris és centikkel a föld felett elkapta a labdát,

A közelben álló Gerald Irons már ünnepet, míg a linebacker Phil Villapianot - aki mindent látott -a tight end John McMakin blokkolta, egyedül defensive back Jimmy Warren rohant Franco után de már nem volt esélye. Steelers nyert 13-7 -re és utazott az AFC döntőbe.

A kép a pittsburghi nemzetközi reptéren készült, ahol életnagyságú szobrot állítottak a Franco elkapásának.


The Immaculate Receptionról három videóban emlékeznék meg.  Az egyik az eredeti hangulatot idézi fel, a másikon lehet látni a mozgásokat, a harmadikon a résztvevők mondják el az élményeiket.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S08LIRj5q5c[/youtube]


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zrPBG7XWcdU[/youtube]


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9waq6BCQyOQ[/youtube]

forrás : wikipedia.org

Én nagyon hálás vagyok, hogy a Steelersnek szurkolhatok.

Top