SUNDAY NIGHT FOOTBALL New Orleansból

A múlt heti 1pontos győzelmünk után a hétvégén igazi foci csemege ígérkezik a vasárnap későn fekvők vagy korán kelők számára.

Az elmúlt két év bajnokcsapatai fognak összecsapni és mindkét csapat számára talán az eddigi legkeményebb összecsapás ígérkezik. Ki ne tudná, hogy a Pittsburgh Steelers vasárnap éjjel a New Orleans Saints-el találkozik Luisianában, egy most már kultikusnak számító épület a Superdome zöld gyepén. Azonban ha mindez nem lenne elég garancia a jó szórakozásra, ezt a mérkőzést választotta ki az NBC csatorna arra a jelentős szerepre, hogy az amerikaiak számára oly nagy becsben tartott ünnepen, Helloween napján, ültessen minél több nézőt a televíziók képernyője elé.  Talán senkinek sem kell bemutatni olvasóink közül, hogy a szórakozásra vágyó Yenkik tízmilliói előtt játszani egy ilyen ünnepen minden játékos számára hatalmas megtiszteltetés és hasonlóan nagy kihívást is jelent.

Hogy még pikánsabb legyen a dolog, ha már idegenben játszunk, nézzük meg a helyszínt. A Luisianai Superdome egy káprázatos stadion, a Lake Pontchartain, a Lake Borgne és a Lake Cataouatche (inkább leírom, mint elmondjam) tavak által közrefogott és a híres Missisipi folyó által kettévágott New Orleansszívében van. A helyiek számára maga az épület különös jelentőséggel bír.

2005 augusztusában, amikor a Katrina hurrikán elsöpört a város határában és átszakította a tengerszínt alatt fekvő város gátjait, emberek tízezreinekinek jelentett ez a stadion menedéket. Itt éltek napokig az emberek várva a megmentőket, valamint hogy újra rendeződjön az élet a városban, amelyet azelőtt a vidámság és a zene jellemzett.

A dixieland fővárosának titulált település gyakorlatilag olyan sebeket szerzett, amelyeket mind a mai napig nem tudott kiheverni.  1836 áldozat és több mint 81milliárd USD volt a kár. New Orleans népessége pedig megfeleződött. De természetesen az ami az Egyesült Államokat leginkább mozgatja, tehát a zöldhasú, megtette a hatását. A kitelepített lakosok szép lassan visszatérhettek otthonaikba és a gátak is újra álltak. Felújítottak minden épületet, amelyet megrongált a hurrikán. Azonban a Superdome rémisztő állapotban volt, pedig maga a Katrina nem tett kárt benne.

Azonban hogyha mindez nem lett volna elég a football helyi szerelmeseinek felmerült több város is, hogy is megkaphatná a franchise-t. Olyan városok, mint Los Angeles vagy éppen Toronto.

Hatalmas összefogás volt, hogy a város újra élhesse normális életét, de nem is lenne Amerika az ország, ha nem tudnánk, hogy legnagyobb segítséget gyakorlatilag a katasztrófaturisták pénze adta. Mindenesetre így is egy évbe tellett mire a felújított és még a régi szépségénél is pompásabb új Superdome megnyitotta kapuit. Ez után meg sem állt a Saints  a Super Bowl-ig, hogy így aztán igazi Hoolywood-i sztori szülessen. Ezzel visszaadta az embereknek a reményt, a hitet, a vidámságot, amely annyira jellemezte a lakókat és amelyektől 2005 augusztusában egy időre megfosztotta őket a természet.

69703 néző pedig folyamatosan kilátogat a mérkőzésekre és az emberek számára a Saints örökre beírta magát a helyiek életébe.

A hétvégén, mint ahogy azt már mondtuk Sunday Night Football lesz a városban, és biztosak lehetünk benne, hogy az amerikaiak sem véletlenül ezt a meccset választották. Ez az a játékhét amikor, most már hagyományosan, mint tudjuk az öreg kontinensen is tiszteletét teszi az NFL, de az acélvárosiakat továbbra sem láthatjuk az európai foci szentélyében.

Akinél csak kis esély is van, az játszani fog ezen a meccsen, mert a bajnok ellen játszani kell, erre egész Amerika odafigyel. És ők nagyon szeretnek a középpontban lenni. Egyes hozzászólók szerint, ez lehet az év meccse. Én már nagyon várom.

Söröket tehát a hűtőbe, kukoricát előkészíteni……induljon a küzdelem!



Írta és szerkesztette Klaci79

Top