Minden idők legnagyobbja

Jack (John Harold) Lambert

Linebacker – 6’4”, 220 font

Egyetem: Kent State

Draftolva: 1974, 2/46

Csapata: Pittsburgh Steelers 1974-1984

Mezszám: 58

John Harold Lambert 1952. július 8-án született az Ohio állambeli Mantuában. Kétszeres All-Mid America Conference linebacker volt a Kent State-nél, mielőtt a Pittsburgh Steelers kiválasztotta az 1974-es draft második körében. A 6-4 magas, 220 fontos Lambert rögtön újoncként megszerezte a kezdő középső linebacker posztot, és meg is tartotta azt 11 éves Pittsburgh-i karrierje végéig.

Hamarosan a korszak linebackereinek prototípusaként ismerték el. Lambertben minden megvolt, ami ehhez kellett – játékintelligencia, erő, gyorsaság, szívósság – és mindezen tulajdonságait a lehető legjobban használta ki. Jóllehet ő volt a Pittsburgh kezdő defense-ének legfiatalabb tagja, sokan úgy vélték, Lambertre volt szükség ahhoz, hogy végképp dominánssá tegyék a védelmet. Vele sikerült életre hívni a hírhedt „Steel Curtain”-t.

1974-ben Lambert lett az év legjobb újonc védője. 1975 és 1983 között nyolc alkalommal volt All-Pro választott, zsinórban kilenc Pro Bowlon vett részt. 1976-ban ő érdemelte ki az év legjobb védőjének járó elismerést.

Lambert, aki nyolc éven át volt a védelem kapitánya, hat AFC-döntőben és négy Super Bowlban szerepelt. A Super Bowl XIV záró negyedének kései szakaszában elért interceptionjével vált biztossá a Pittsburgh negyedik bajnoki címe. Karrierje során 28 interceptiont szerzett, ezeket összesen 243 yardra hordta vissza. 1976-ban nyolc fumble utáni labdaszerzést jegyzett, 11 éves pályafutása során összesen 17-et mutathat fel. Lambert 23 és fél sackkel zárt; ezek egyikének szenvedő alanya az 1983-as szezon nyitó fordulójában egy újonc irányító, bizonyos John Elway volt, akit ekkor vittek földre első alkalommal NFL-pályafutása során.

Lambertnek – egy kosárlabdázás közben őt ért könyökös miatt – négy elülső foga hiányzott. A nyilvánosság előtt ugyan viselt részleges műfogsort, játék közben azonban ezt nem hordta, és a Lambert „fogatlan” vicsorgásáról készült képek a híres Steelers-defense egyik jelképévé váltak.

Az 1976-os idényben Lambert magára vállalta a vezérszerepet, miután „Mean” Joe Greene-nek krónikus hátfájdalmai miatt több mérkőzést is ki kellett hagynia. Az 1976-os Steelers-védelmet, amely majdnem minden statisztikai mutatóban élen zárt, minden idők egyik legjobb védőegységeként tartják számon. Miután Terry Bradshaw, Lynn Swann, és több más kezdőjátékos is megsérült, a csapat 1-4-es mérleggel állt. Egy csapatmegbeszélés alkalmával Lambert beszédet mondott a játékosoknak, ezt követően pedig a Steelers egy emlékezetes, kilenc mérkőzésből álló sorozat alatt mindössze két touchdownt és összesen 28 pontot engedett az ellenfeleknek, öt meccsen pontot sem szerzett az aktuális ellenfél. A csapat mind a kilenc mérkőzést megnyerte, és végül 10-4-es mutatóval zárta az alapszakaszt. A védelem rekordot jelentő 138 pontot engedélyezett a teljes szezonban, a tizenegy kezdőjátékos közül nyolcan részt vehettek a Pro Bowlon. Ebben az évben Lamberté lett az NFL Defensive Player of the Year elismerés.

Lambert NFL-karrierjének első tíz évében mindössze hat mérkőzést hagyott ki sérülés miatt, 1984-ben azonban súlyos lábujjsérülést szenvedett, melynek következtében csak nyolc meccsen tudott pályára lépni. A szezon végén vissza kellett vonulnia.

Jack Lambert 1990-ben került a „halhatatlanok” közé.

Jelenleg feleségével, Lisával és négy gyermekével (Lauren, Elizabeth, John, Ty) Pittsburgh külvárosában, Worthingtonban él.

Statisztikái

Year          Team          Games      Int.            Yds.          Avg.          TD             Fum.Rec.    Yds.

1974          Pittsburgh    14              2               19              9.5            0               1                 11

1975          Pittsburgh    14              2               35              17.5           0               1                 21

1976          Pittsburgh    14              2               32              16.0           0               8                 36

1977          Pittsburgh    11              1               5               5.0            0               0                 0

1978          Pittsburgh    16              4               41              10.3           0               2                 0

1979          Pittsburgh    16              6               29              4.8            0               0                 0

1980          Pittsburgh    14              2               1               0.5            0               0                 0

1981          Pittsburgh    16              6               76              12.7           0               2                 38

1982          Pittsburgh    8               1               6               6.0            0               1                 1

1983          Pittsburgh    15              2               -1              -0.5           0               2                 0

1984          Pittsburgh    8               0               0               0.0            0               0                 0

Career Total                 146            28             243            8.7            0               17               107

Eredményei:

 • 9x Pro Bowl választott (1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982,  1983)
 • 7x First Team All-Pro választott (1975, 1976, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983)
 • 1x Second Team All-Pro választott (1978)
 • 4x Super Bowl-győztes (IX, X, XIII, XIV)
 • NFL 75th Anniversary All-Time Team
 • NFL 1970s All-Decade Team
 • NFL 1980s All-Decade Team
 • 1974 NFL Defensive Rookie of the Year
 • 1976 NFL Defensive Player of the Year

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IfELJu-7Lk0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q3RQ_xhLK-4[/youtube]

 

Írta: Vass Ádám (vassadi)

Forrás: profootballhof.com

Facebook hozzászólás

Hozzászólás

18 thoughts on “Minden idők legnagyobbja

 1. Hát igen szerintem Ő a Steelers No1. Ezért is írtam a címben ezt. Aki nem ért velem egyet az kövezzen meg. (Bocs Ádi, de ahányszor elolvasom egyre erősebb az érzésem).
  Azért egy kis családi: Tegnap este az esti Mickey egér mese helyett a fiammal az Arizona elleni SB győzelmünket kellett megnéznem. Kényszerített 🙂 . Minden TD-nél üvöltötte, hogy Steeleres Touch down. Nagyon aranyos volt. Már egyre több játékost ismer fel a képernyőről.

  1. A kis agresszív…. 🙂 Szerintem is No1. Én is ilyen stílusban játszottam a kézilabdát, ezért többet ültem a kispadon 2 perceket, mint amennyit játszottam.
   Újra és újra rá kell jönnöm, hogy a legjobb poszt az LB. Ez az igazi futball!!!

  1. Ne nekem Vass Ádi volt a tett elkövetője én csak a feltöltő szerepét vállaltam.
   Egyébként megígérte, hogy kisegít még pár életrajzzal minket és amikor a többi SB összefoglaló is meglesz lefordítja őket.
   Már alig várom, de azért pihenj Ádi mert az érettségi után jár egy kis lazítás.

 2. Ádival megegyeztünk és felosztottuk egymás közt a HOF tagokat akiknek még nincs életrajza. Örömmel jelentem, hogy mire a szezon kezdődik apránként megtelik a HOF archívum. Még a héten valamikor jön Terry Paxton Bradshaw.

 3. nem ide tartozik ugyan, de érdekes…én kicsit az uborkaszezon számlájára írom, de Plexico Burress-t ismét felmerült a Steelersnél, mint valaki akivel Big Ben szeretne együtt játszani. Érdekes húzás lenne, bár nem gondolom, hogy a személyisége beillene a Steelers közegbe.

 4. Veterán csapat vagyunk, nem kell sem öreg wr és rb sem ;-). Tele vagyunk a posztokon.
  Bár Plaxico egoját biztos megtörte a dutyi.
  A steelersdepot-on most megint a “Tiki Barber story” fut, miszerint egy tegnapi interjúban elmondta h 2 komoly csapat érdeklődik és aki olvas a sorok között az vágja h a Steelers az egyik. Tomlin még nem erősítette meg… személyes kívánságom h ne is tegye.

  1. egyetértek, Mandanhall megfogja oldani a nagy dolgokat és Batch szerintem elvégzi azt a hasznos munkát majd amit ideáig Moore végzet a 3. kísérleteknél. Rajtuk kívül ott van még Redman, a 3. és rövid szituációk királya és a jövő reménysége.
   wr poszton pedig idén már bizonyítottunk és ahogy érnek a srácok ez csak jobb lesz….nem kell senki ide csak idény

   1. és még Dwyer is ott van akitől eddig semmit nem láthattunk, a 2010-es draft class egyik legjobbnak kikiáltott futója volt.
    A wr-eknél pedig azért nem örülnék Burress-nek mert én még mindenképpen adnék egy sanszot Sweed-nek a rosterra kerülésért, megérdemelné.

    1. Nem kellenek az öregek. Menjenek edzősködni és ott tanítsák meg a fiatalokat, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Ebben a csapatban minden és mindenki a helyén van, nem agyonmajmolt sztárok, bár sokan a posztjuk legjobbjai, vagy legalábbis versenyben vannak. Mire Ward szegre akasztja lesz olyan utánpótlás, hogy retteghet a liga. Futónk is van nem is rossz állomány. Főzzünk azzal amink van.
     Szezon legyen már végre. Addig amíg nincs piac hiába akar bárki is szerződni, nem igaz?

     1. Veterán csapat vagyunk ez igaz, mostmár jopár fiatallal. Nincs igazán lyukas posztunk jelenleg, talán kisebb hátrány így a lockout.
      BB és Keisel nyilatkozta épp a minap, h az “öregek” nagyon jól tudják mit kell csinálni off-seasonban és készülni a szezonra, csendbe rendbe teszik a dolgukat, edzenek egyénileg, kisebb csapatokba. Nem média csinnadtrattával de zúznak…:-D

 5. És a zúzásra magukkal viszik a fiatalokat is. Ahogy a face-en és máshol látom csapategységekként készülnek együtt, fiatalok és rutinosak. Bár gondolom ez minden csapatnál így van. Bredicka állítólag saját zsén szervezett tábort a csapatnak.
  Csak legyen szezon, aztán majd minden kiderül.

 6. Egy remek csütörtöki interjú a 2. körös Gilbert-tel.
  Nagyszerű hozzáállás, játékszeretet. Bitang munkabírás és bizonyítani akarás.
  Maurkice vette szárnyai alá, együtt edzenek Floridában, tanulják a playbook-ot és készülnek a campre 😀
  Roppant univerzális falember, 4 ponton is bevethető, megvan a gyorsasága és technikája is h egy napon LT legyen belőle.
  http://www.steelersuniverse.com/forums/showthread.php/8385-Steelers-Universe-Exclusive-Interview-With-Marcus-Gilbert-June-23-2011

  1. És, ha minden igaz ez az interjú és a jövőben más interjúk is a steelersuniverse engedélyével csak nálunk lesz olvasható magyar nyelven.
   A terveim szerint holnap este már fel is kerülhet. Az oldal szerkesztőivel “szóban” megállapodtam, hogy a jövőben is egyeztetés után a tulajdonjog feltüntetésével átvehetünk exkluzív interjúkat. 🙂

 7. Lamberthez találtam az előbb egy idézetet,roppant találó…:)

  “Nem voltak fogai, és a nyála magára csorgott. Azt gondoltam, visszaadom a fizetésemet, csak vigyetek ki innen. Bárcsak könyvelő lennék. El nem tudom mondani, mennyire ki akartam kerülni onnan – John Elway a Denver Broncos kétszeres Super Bowl győztes irányítója (1983-1998) az első profi mérkőzéséről, amikor Jack Lambert sack-kelte”.

  🙂

Comments are closed.