A másik wide receiver…

Lynn Swann

Wide receiver – 5’11”, 180 font
Egyetem: Southern California
Draftolva: 1974, 1/21
Csapata: Pittsburgh Steelers, 1974-1982
Mezszám: 88

Lynn Curtis Swann a Tennesse állambeli Alcoában született 1952. március 7-én. A USC (ahol a legendás edző, John McKay kezei alatt játszott és lett veretlenül bajnok a Trojans-szal) korábbi All-America választottját 1974-ben draftolta a Steelers, épp mikor a csapat megkezdte hat szezonon át tartó menetelését, melynek során minden évben az AFC Central élén zárták az alapszakaszt, és négy Super Bowlt nyertek.

Újoncként Swann akkoriban franchise-rekordot jelentő 577 yarddal ligaelső lett punt visszahordás tekintetében (az örökrangsorban a negyedik helyet foglalta el ezzel a mutatóval). Elkapóként kevesebb lehetőséghez jutott, jobbára csak a szezon utolsó szakaszában, az Oakland Raiders elleni AFC-döntőben azonban az ő touchdown elkapása jelentette a győzelmet csapata számára.

Második évére Swann alapemberré vált wide receiver poszton. 49 elkapása összesen 781 yardot és ligaelsőséget jelentő 11 touchdownt eredményezett, az egész szezon során nyújtott kiváló teljesítményére pedig a Dallas Cowboys ellen 21-19-re megnyert Super Bowlban tette fel a koronát azzal, hogy őt választották a döntő legértékesebb játékosának. Négy elkapásból rekordnak számító 161 yardot és egy touchdownt jegyzett; első alkalommal lett wide receiver a Super Bowl MVP-je.

A Super Bowl XIII-ban Swann hét elkapása 124 yardhoz segítette hozzá a Steelers-t, valamint ő szerezte a csapat utolsó touchdownját a Cowboys elleni 35-31-es diadal során. A Super Bowl XIV-ben öt elkapás révén 79 yarddal és egy touchdownnal vette ki a részét a 31-19-es győzelemből.

Lynn kilenc szezonon át szolgálta a Steelers-t, karrierje során 336 elkapással 5,462 yardig és 51 touchdownig jutott. Továbbá futásból 72 yardot és egy touchdownt, valamint punt visszahordásból 739 yardot és ugyancsak egy touchdownt szintén felmutathat. Visszavonulásakor négy mérkőzésen elért 364 elkapott yarddal és 398 összesített yarddal (a Super Bowl IX-ben 3 puntot hordott vissza 34 yardra) is az első helyet foglalta el a Super Bowl-történelemben.

Az 1975-ös, 1977-es, és 1978-as szezont követően egyaránt beválasztották az All-Pro csapatba és a Pro Bowl keretbe. Kora egyik legnagyszerűbb játékosaként Swann helyet kapott a 70-es évek All-Decade csapatában és a Super Bowl Silver Anniversary Teamben is. 1993-ban az egyetemi, 2001-ben a profi játékosok közt került be a Hírességek Csarnokába.

Swann 1976-tól 2006-ig volt az ABC Sports munkatársa (1983-tól teljes állásban), közreműködött több nyári és téli olimpiánál, NCAA-meccseken, Monday Night Football-közvetítéseknél, és sok más sportágnál. Swann utolsó szerepvállalása a csatornánál a 2006-os Orange Bowlhoz fűződik, ezt követően ugyanis a republikánus párt jelöltjeként indult Pennsylvania állam kormányzói tisztségéért, a választások során végül azonban 40-60%-os arányban alulmaradt Ed Rendellel szemben. 2002. június 20. és 2005. július 30. között az Elnöki Tanács Fizikai és Sport Tanácsának (President’s Council on Physical Fitness and Sports) elnöke volt. Swann társtulajdonosa a Pittsburgh Power nevű AFL-csapatnak, amely 2011 tavaszán kezdte meg működését.

1991 óta él boldog házasságban feleségével, a pszichológusként dolgozó Charenával; két gyermekük van, Braxton és Shafer.

Statisztikái
Receiving
Year Team Games No. Yds. Avg. TD
1974 Pittsburgh 12 11 208 18.9 2
1975 Pittsburgh 14 49 781 15.9 11
1976 Pittsburgh 12 28 516 18.4 3
1977 Pittsburgh 14 50 789 15.8 7
1978 Pittsburgh 16 61 880 14.4 11
1979 Pittsburgh 13 41 808 19.7 5
1980 Pittsburgh 13 44 710 16.1 7
1981 Pittsburgh 13 34 505 14.9 5
1982 Pittsburgh 9 18 265 14.7 0
Career Total 116 336 5462 16.3 5

Eredményei:

 • 3x Pro Bowl választott (1975, 1977, 1978)
 • 1x First Team All-Pro választott (1978)
 • 2x Second Team All-Pro választott (1975, 1977)
 • 4x Super Bowl-győztes (IX, X, XIII, XIV)
 • Super Bowl X MVP
 • NFL 1970s All-Decade Team
 • Super Bowl Silver Anniversary Team

Swann touchdown elkapása a Super Bowl X-ben:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j9s-EFNz0i4[/youtube]

Írta: Vass Ádám (vassadi)

Forrás: profootballhof.com

Facebook hozzászólás

Hozzászólás

19 thoughts on “A másik wide receiver…

 1. Egy kis OFF:

  Hines-t szombat hajnalban letartóztatták ittas vezetésért Atlantában, 1300 dollár óvadék ellenében elengedték…a csapat még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

  Furcsa, róla nehezen hiszem ezt el…

 2. Azt mondta,hogy fogyasztott alkoholt,de csak az államban megengedett mértékkel.
  Madden írt egy cikket,és picit temeti már,a P.Gazette szintén.
  Remélem a héten meglesz az új CBA,lesz szezon,és Hines erősen rájuk cáfol…:)

 3. A legszebb játékok egyike.
  Tökéletes passz. /Utána jön a tagló amiért mostanság minimum felnégyelnék a védőt Goodelék./
  Az elkapás pedig-ahogy kell.
  Nem lehet elégszer megnézni.

  1. Maximum egy ejnye-bejnye, hiszen ellenünk történt a dolog. De pl. ha ugyanezt Harrison tette volna, akkor az már 6 számjegy lenne… 🙂
   Jó kis videó, kér hogy az ütközést épp csak elkapták…. Hiába ellenünk volt, azért szeretem nézni az ilyet, ez még foci volt…. 🙂

 4. Off.
  Dulac készített egy interjút Ike-kal Floridában és az egyik kérdésre adott válaszára felkaptam a fejem….
  :-/
  A szokásos Steelers újra alá akarja íratni kérdésre:
  “You got to have thick skin,” he said. “People get paid to criticize. You got to do what you do. One way you shut your critics up is by taking care of your business and being successful. You can’t worry about that.
  “That’s the bway I look at it. I’ve been through my ups and downs son I’ve grown thick skin. You either roll or you get rolled over. That’s how I look at life. That’s how I look at football. It’s a business. That’s what people don’t understand.”

  Ez mind szép és jó, csak kicsit furcsa nekem ez a nagy üzletközpontúság mostanra!!!

 5. Off

  Állítólag Harrison beszólt Bennek a SuperBowlon:

  „Hé, legalább a másik térfélen dobj interceptiont, ahelyett, hogy megkéred a védelmed, ismét húzzon ki a pácból. Vagy add át a labdát a futónak, és ne próbálj úgy viselkedni, mint Peyton Manning. Te nem vagy ő, és ezt te is tudod, egyszerűen csak annyit fizetnek neked, mint neki.”

  1. Harrison egy bunkó, paraszt, tahó, barom és stb. és stb. vadállat.
   Nem az emberi oldala miatt és a míves beszédei miatt imádom(juk) ;-), de ez most tényleg sok, bár a média felfújja természetesen, mert eléggé kiforgatták a szavait.
   Lockout + off season + JH baromsága = 2-3 napos fröcsögős szenzáció!!

   1. Ha ezt pacekba elmondta Bennek akkor nincs is baj. Itt arról szóltak a hírek, hogy a háta mögött beszélt. Azt gondolom igazsága is van és egyébként sem kell imádni egymást. Abban az idegfeszültségben szerintem már is mondott hasonlót, de azt lehet, hogy a média nem fújta fel.

   1. Azt a labdát nem volt ember a földön aki meg tudta volna tartani. Fizikai képtelenség volt. Szerintem rémálmaiban még most is előjön szegény Mendének ez az eset.

   1. egyébként ami a többit illeti az már nem olyan vicces, amiről eddig nem volt szó fumble machine-nek nevezte például Mendanhall-t, de most mea culpa-t mond és azt nyilatkozta, hogy ő csak a mérkőzés hevében mondott ilyeneket és nem akarja kettejük nyakába varrni a SB vereséget, sőt ahogy azt kell a saját felelősségét is tudja és bocsánatot is kért mindenkitől akit megbántott…eső után köpönyeg, de én akkor is imádom a játékát!

    1. Én is szeretem a játékát… de az csak egy dolog… Benét is….. 🙂
     De ugye tudjuk, hogy nincs olyan, hogy egy meccs csak 1 emberen megy el… Talán ha 1-2 pontról van szó, de nem ekkora vereségnél. Hát Ben biztos nem volt formában aznap, de azért a D sem volt épp olyan, amit tőlük megszokhattunk, ők annál 1000x jobbak is tudtak volna lenni.
     Mindenesetre normális emberi reakció, hogy abban a feszült helyzetben kifakadt, ugyanakkor nem túl profi dolog ilyenkor a saját csapattársadat hibáztatni, és beszólni neki. Én úgy gondolom, hogy az ember csak akkor ítélkezzen, ha ő akkor a pályán ténylegesen 100%-ot nyújtott, de talán még akkor se…
     Mindegy, sajnos ez most kicsúszott a száján, remélem nem kavarja fel újra a dolgokat, hogy ez kiderült. Most különösen fontos az összetartás…. vagy mi… 🙂

     1. Elfelejtettem, hogy tőlünk az utóbbi időben azért hullottak a balhés játékosok. Persze JH-nál nincs szó olyan balhékról, inkább csak a büntetése volt sok. De azért jobb lenne, ha már elnyugodnának a dolgok körülötte…..

    2. Ha már hibáztat valakit, akkor az int. miatt, lehetne Kemo vagy Wallace is, nem feltétlen Ben.
     Megvezették, behúzták a csőbe ennyi történt James barátunkkal.
     Ez a visszatáncolás, elnézést kérek dolog, olyan szokásos átlátszó, szánalmas dolog. Kapott ott mindenki Rodney Harrison, Bruschi, Cushing, Goodell, BB, Rashard….. na és. Szájkarate 😀
     Ha szept 11.-én begyűjt 2-3 Flakon sacket, 2 forced fumble-t és jópár qb siettetést máris mindenki megbocsátott neki és el is felejtettük ezt a kis balgaságát…:-D

     1. Igazán, ha visszagondolok az előző szezonjaira (a tavalyit kivéve) akkor már most megbocsátottam. Ha pedig arra a rekord TD-re gondolok akkor pedig végképp. Anélkül nem lenne senki ujján két gyűrű ezt azért ne feledjük!!!!!
      A Ravens ellen pedig mindig jól teljesít mert “imádja” őket, úgy mint mi.

Comments are closed.